Aastaid vanaema sektsioonkapis seisev teeserviis väärib igapäevast kasutust. Foto: Laura Karro
Sisustus
21. veebruar 2021, 05:41

9 RAHVUSLIKKU IDEED | Vahvad viisid vabariigi aastapäeval kodu kaunistamiseks (10)

Aasta tippsündmus, mil Eesti Vabariik saab aasta võrra vanemaks, on kohe käes. Ehi selleks puhuks oma kodu maitsekalt meile armsate sümbolite ja värvidega.

Pidulik teeserviis

Aastaid vanaema sektsioonkapis seisev teeserviis väärib igapäevast kasutust. Kui oled saanud mõne komplekti kingituseks, aga vanaaegne muster sulle väga ei passi, siis miks mitte neid natuke uuendada.

Kalla kaussi jahe vesi ja nirista õrnalt vette sinist, musta või valget küünelakki. Võid kasutada ka kõiki kolme korraga. Kasta tass, taldriku serv või teekann vette ja näed, kuidas lakk kinnitub nõule nõiaväel. Lase nõudel kuivada ja kata laud.

Eriti rahvuslik tort

Põnevaid suupisteid pakutakse nii vabariigi sünnipäeva vastuvõtul kui ka peenetes restoranides. Võid ka ise oma väikesele pidulauale teha erakordse välimusega toite.

Näiteks sinimustvalge koogi jaoks küpseta toorjuustukattega kook, millele raputa uhmris hõõrutud söetabletipulbrit ja puista peale mustikaid. Põdrasamblast kaunistused jäta siiski tippkokkadele. Värvilisi toite saab ka peedi- ja spinatimahla, kurkumi, kakao ning erinevate marjadega. Looduslik värvimaailm on lai ja mitmekesine.

Säti magusroale uhke kaunistus. Voldi ise pääsukesed ja pane need tordi kohale lendama. Selleks voldi must paber akordionina kokku ja joonista sellele pääsuke nii, et nokk ja alumine tiivaots jäävad voldi vastu. Kui kujundi välja lõikad, vaata, et sa volditud kohti lahti ei lõikaks. Tõmba akordionilinnud lahti ja kinnita teibitükiga otstest kahe grilltiku külge. Suru linnuriviga kaunistus tikkudega koogile seisma.

Säti magusroale uhke kaunistus: voldi ise pääsukesed ja pane need tordi kohale lendama. Foto: Laura Karro

Laename põhjanaabritelt

Olles metsausku naaberrahvad, võime ju ka soomlaste rahvuspuud kaske (maarja- või arukaske) armastada sama palju kui tammepuud. Peale selle, et kasetoht on hea tulehakatis, võib osav meistrimees kasetohust mitmeid asju meisterdada, sealhulgas viiske või marjakorvi. Aga vana pildiraami kaunistamisega saavad kõik hakkama.

Selleks pane paar juppi kasetohtu tunniks sooja vette likku, et see painduvamaks muutuks, ning jäta pressi alla üle öö kuivama. Lõika vaibanoaga sirgest tohust parajad tükid, kata puidust pildiraami küljed PVA-liimiga ja aseta neile tohutükid. Jäta taas pressi alla kuivama. Pildiraami sisse passib hästi mõni eelmisest sajandist pärit mustvalge foto.

Päris eestlase märk

Oma patriotismi saab näidata tähtpäevadel lippu heisates, aga igapäevaselt ka veidi väiksemas vormis. Näiteks eestipäraseid sümboleid kandes. Tehissavist saab teha nii rukkilille- kui ka lõvikujulisi kõrvarõngaid või käevõrusid. Aga peale klassika on ju ka veel rahvuskala, -loom ja -kivi. Miks mitte panna kaela hundikujuline ripats, tükike paekivi või kinnitada rinda räimekujuline pross? Vali oma lemmik välja, järgneb natuke meisterdamist ja saadki seda uhkusega kanda.

Oma patriotismi saab näidata tähtpäevadel lippu heisates, aga igapäevaselt ka veidi väiksemas vormis, näiteks eestipäraseid sümboleid kandes. Foto: Laura Karro

Nõiamärgid kodudes

Vanadel eestlastel oli väga palju geomeetrilisi märke, mida kanti riietele, ehetele, hoonetele. Need pakkusid kaitset või tõid õnne. Neid märke on palju näha ka tänapäeval, näiteks rahvarõivastel.

Kasuta ilusaid ja mõjukaid sümboleid ka oma kodus. Märke on palju, aga nende tähendus on paljuski sarnane. Näiteks rõngas- ja diagonaalrist, kolmjalg, pentagramm ja ring on kõik kaitsemärgid, samas on need ka edukuse, viljakuse ja õnne sümbolid.

Õnne koguv märk on hobuserauakujutis ehk kaar, edukust toob kolmnurk, kindlust ja korda aitab luua ruut. Joonista kodus erinevatesse kohtadesse väikeseid salamärke, just sinna, kuhu soovid.

Pärjatud uks

Kui kuuseokstest pärg lõpuks ikkagi ära kuivab, võib selle välja vahetada tõeliselt igihalja lõksupärjaga. Värvi suurem kogus pesulõkse siniseks, mustaks või valgeks. Kui uks on tume, vali heledam värv ja vastupidi. Vääna ühekordne
metallist riidepuu rõngaks ja säti pesulõksud sellele ringjalt. Vääna konksust aas ja pane uksele rippuma. Kaunista pärg kevadel lilleõie, suvel marjaoksa ja sügisel tammelehtedega.

Kui armastad lipuvärve, võid end tabada mõttelt kasutada neid kodus kõikjal. Foto: Laura Karro

Ka koi armastab peenemat näputööd

Oled õnnega koos, kui leiad vanaema pesusahtlist ilusate tikandite või palistustega voodipesu, mille kallal koi on kõvasti tööd teinud. Kuigi seda ei saa enam kasutada tekikoti või padjapüürina, võib sellest saada hoopis ilus salvrätik lauale või taskusse. Võimalusel lõika paras tükk välja koos olemasoleva kangaga ja äärista. Kui suudad päästa ainult tikandi, võid selle uuele kangatükile õmmelda.

Sinimustvalged detailid

Kui armastad lipuvärve, võid end tabada mõttelt kasutada neid kodus kõikjal. Kuidas aga toimida nii, et seda värvikombinatsiooni poleks liiga palju?

Näiteks võid õmmelda köögi- või käterätiku servale sinised ja mustad satiinpaelad. Tehes sinise või musta värvivee, saad kasta valge kardina osaliselt selle sisse ja lasta värvil maha voolata. Sinimustvalge laudlina tegemise asemel tembelda linale hoopis samades värvides täppe. Kasuta selleks kangavärvi ja veinipudeli korki.

Igapäevane sümboolika

Eestlane on tuntud kui ühevärviliste ja eelkõige tumedate riiete kandja. Anna oma rõivastele veidi rahvuslikku hõngu, lisades sümboolseid värve. Näiteks võid õmmelda laste retuuside ja teksade põlvede kaitseks lappe. Samamoodi saad lisada kaunistuseks ka mõnele kampsunile küünarnukikaitsmed. Selleks lõika vildist või fliisist (need kangad ei hargne) välja meeldiv kujund, näiteks süda, tammeleht või rukkilill, kinnita see nööpnõeltega sobivasse kohta ja õmble sämppistetega kinn.

Anna oma rõivastele veidi rahvuslikku hõngu, lisades sümboolseid värve: näiteks võid õmmelda laste retuuside ja teksade põlvede kaitseks lappe. Foto: Laura Karro