Katrin LustFoto: Martin Ahven
Inimesed
19. veebruar 2019, 12:09

Katrin Lust parteijuhtide boikotist: see on juhtivate erakondade tõeline kartellikokkulepe (189)

„Olin parasjagu teleintervjuul, kui mulle helistas ajakirjanik ja küsis, mis tunded mind seoses peaministri kandidaatide ühisavaldusega (boikoteerida minu juhitavat valimisdebati saadet) valdavad,” kirjutab Katrin Lust „Kuuuurija” lehel, selgitades, kuidas võttis vastu uudise, et parteijuhid keelduvad minemas Kanal 2 valimiseelsesse teledebatti.

„Ma räägin teile nüüd oma tunnetest. Eelkõige valdas mind sügav hämming! Eestis räägitakse palju kartellierakondadest, kuid esimest korda me näeme juhtivate erakondade tõelist kartellikokkulepet ja põhjuseks on see, et mina –Katrin Lust – naeruvääristan Eesti Vabariigi valimisi,” on ta hämmingus.

„Mina, Katrin Lust, justkui olevat soovinud meelelahutuslikus vormis teha nii tõsist asja nagu poliitiline valimisdebatt.”

„Ma küsin teie käest kallid lugejad, mis asi see poliitika on? Kas tõesti peab poliitikast arusaamiseks olema omandatud politoloogia või filosoofia kraad või piisab ka keskkonnahariduse plagiaadist? Või on poliitika – nagu Bismarck ütles - miskit vorsti tegemise laadset, mille valmistamist inimene parem lähedalt ei näe,” on ta hämmingus.

„„Eesti keele seletav sõnaraamat" teatab, et poliitika on põhimõtetest lähtuv kavakindel tegutsemine, et mõjutada riigiasju. Minu arusaam on, et igal Eesti Vabariigi kodanikul on täpselt üks hääl olenemata tema sotsiaalsest taustast, haridusest või rikkusest. Ka mina olen Eesti Vabariigi kodanik ja ärge seda kallid peaministrikandidaadid unustage!”

Lust juhib tähelepanu sellele, et parteijuhtide sõnul teeb ta meelelahutuslikku saadet, kuid samal ajal jagavad need samad poliitikud turuplatil pastakaid ja kondoome. „Kas see on tõsine, põhimõtetest lähtuv riigiasjade ajamine ehk poliitika tegemine?”

„Meie peaminister Jüri Ratas käib oma töö ajal (ma eeldan, et ta töötab nagu minagi 24/7) ukselt uksele valijaga kohtumas ja pastakaid jagamas. Kas see on tõsiselt ettevalmistatud valimisdebatt? Kas inimesed, kes teda ukse peal tervitavad, on kuidagi eraldi välja valitud ja ettevalmistatud küsimustega või võivad nad peaministrilt küsida, mis neil hingel on? Heal juhul kohtub peaminister sedasi viiekümne valijaga, kui minu ja Jüri Butšakoviga juhitavas saates oleks ta korraga rääkinud vähemalt saja tuhande inimesega,” selgitab ta, kuidas tema saadet nägi.

„Ma tänan eraldi kahte julget ministrit, kes andsid mulle täna "Kuuuurija" saatega seoses intervjuu. Sotsiaaldemokraadist ettevõtlusminister Rene Tammist ja Isamaa justiitsminister Urmas Reinsalu. Muide kui Reinsalu kuulis, et peaministrikandidaadid boikoteerivad mind, küsis ta minult, mida ma tahtsin nendega saates teha. Reinsalu arvas, et äkki ma panen nad võidu kätekõverdusi tegema või peavad nad nagu valevorst Vakra küpsisesöömise võistlust otse-eetris läbima,” oli Lusti sõnul Reinsalu säärasest avaldusest kuulde hämmingus.

Lust kinnitab, et nende soov oli teha valimisdebatt, mis oleks kogu Eesti rahvale arusaadav ja kus me saame vastused Eestile olulistele küsimustele.