George Mendonsa 2012. aastal. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
19. veebruar 2019, 09:22

Suri maailma kuulsaimal fotol olev meremees (11)

95 aasta vanuses on surnud ameeriklane George Mendonsa, madrus, kes jäädvustati teise maailmasõja lõppemise tähistamisel medõde suudlemas. Ajakirjas Life ilmunud Alfred Eisenstaedti kaadrist sai XX sajandi kuulsamaid fotosid.

George'i tütar Sharon Molleur rääkis väljaandele Providence Journal, et isa oli pühapäeval Rhode Islandi hooldekodus kukkunud ja krambihoo saanud. Mendonsa elas hooldekodus koos oma abikaasaga, kellega ta oli naitunud 70 aastat tagasi. George suri kaks päeva enne oma 96. sünnipäeva.

Eisenstaedt jäädvustas legendaarse kaadri 14. augustil 1945, päeval, mil Jaapan teatas oma alistumisest. Meremees ja meditsiiniõe vormiriietuses naine olid teineteisele võhivõõrad. „See tüüp lihtsalt tuli ja suudles või krabas mind,” rääkis toona hambaarsti assistendina töötanud Greta Friedman 2005. aasta intervjuus. 

Mendonsa rääkis 2012. aastal CBSi intervjuus, et oli võidujoovastuses. „Tuled Vaikselt ookeanilt, ja siis saab sõda otsa. Olin sõja lõpust elevil, ja eks ma olin paar napsi kah teinud. Nii et kui ma seda medõde nägin, haarasin temast kinni ja suudlesin teda.”

Greta Friedman suri The Guardiani teatel 2016. aastal 92 aasta vanuses.