Foto: Kuvatõmmis / „Kuuuurija / Kanal 2
Tele
18. veebruar 2019, 22:20

„Eestlaste kolmnurgas“ purjus peaga tehtud video hävitas noore naise elu (207)

„Eestlaste kolmnurk” on kinnine grupp Facebookis, kus on üle 60 000 liikme, nende hulgas nii täiskasvanuid kui ka alaealisi. Kõige populaarsem asi seal on video otseülekanne ehk live, mida tehakse igas olekus ja igas asendis. Näiteks on täiesti tavaline, et inimesed joovad ennast täis ja siis teevad sellest video ning naudivad tähelepanu täiega. „Kuuuurijale" rääkis oma loo „Eestlaste kolmnurka” sattunud Mari-Liis, kes tegi ka sinna ülekandeid. 

Videos joovad noored ennast täis ja peksavad autosid. Või sõidavad juua täis peaga autoga. Enamus neist joovad ennast otseülekandes purju, mõned suitsetavad kanepit, üks neiu seksis live's suisa kolme erineva noormehega. Kõige kurvem on see, et selliseid live-ülekandeid teevad ka psüühiliselt haiged inimesed.

Mari-Liisi sõnul oli alguses seal normaalne ja ta läks gruppi, kui igav oli. Ühel reedel õhtul tuli neiule külla sõbranna koos kolme pudeli veiniga ja üheskoos otsustati gruppi live video teha. „Kuu aega tagasi mõtlesin, et teen ise ka saate,” meenutab Mari-Liis, kuidas ta tegi oma esimese video ja kiirelt kogunes üle 200 vaataja. Kes tahab, võib ka videosse sisse helistada ja videoga liituda. Kui videoga lõpetati, mindi välja, kus tema sõbranna mehele kallale tungiti. Küll aga unustas Mari-Liis video lõpetamise nuppu vajutada ja nii jätkus ülekanne tema teadmata.

„Sellel poisil oli nägu täiesti verine, sõbranna elukaaslane võttis tal külje alt kinni ja nad tulid siia. Ja see kõik oli seal live's näha,” kirjeldab neiu edasisi sündmusi. Koju saabudes avastasid tüdrukud, et kogu see aeg on video käinud, ja hakkasid lugema inimeste kommentaare.

„Mine tapa end ära nüüd, mine hüppa Emajõkke” on mõned näited kommentaaridest. Et neiu oli ka alkoholi tarbinud, lubaski ta end otse-eetris ära tappa. See andis kommenteerijatele hoogu juurde ja inimesed hakkasid talle nõu andma, kuidas oleks seda kõige parem teha. Mari-Liis lõpetas video ja inimesed ei saanudki teada, mis temast sai. See video rikkus neiu sõnul tema elu.

„Ärkasin lõuna ajal üles ja vaatasin, et üks mees kirjutas mulle: „Noh, kas vesi on Emajões soe?”. Inimesed tulid mulle töö juurde ja ütlesid, et sina oled see kuulus, kes tegi seda videot. Mul ei jäänud muud üle, kui läksin tööruumidesse ja ei näidanud ennast enam inimestele,” meenutab ta edasist. Toitlustusasutuses töötanud neiu kohta hakkas levima kuulujutt, et ta sülitab toidu sisse, ja see tekitas klientides hirmu. Tööandja on nüüdseks naise letist eemaldanud ja pannud ta nõudepesijaks, ikka selleks, et kliendid teda ära ei tunneks. Noor neiu ei julge enam väljas käiagi. Kuigi ta kustutas selle video grupist ära, oli keegi selle salvestanud ja Youtube’i üles pannud.

Purjus peaga tehtud videot kahetseb neiu väga. Politseisse avaldust teha ta ei saa, sest politsei palub tal teha avalduse läbi kohtu. Üheksa klassi haridusega neiu teenib aga alla 400 euro kuus ja võimekust läbi kohtu asju ajada tal ei ole. Ka veebikonstaabel ei saa teda aidata.

Ellex Raidla advokaadi Merlin Liisi sõnul tuleb vabatahtlikult pildi või video avaldamisel arvestada sellega, et selle põhjal kujundatakse inimesest arvamus. „Võtamata seisukohta selle video moraalse väärtuse üle, siis iga sellise video autoril ja loojal on videole autoriõigused ja autoril on õigus otsustada, kuidas seda kasutatakse,” on Liisi seisukoht.

Aga selleks, et Youtube võtaks video autoriõiguste rikkumise tõttu maha, peavad olema rikkumise kohta tõendid. Üks võimalus selleks on kohtusse pöördumine, kust saadakse tõend, mille saab esitada siis Youtube’ile. Kiiret ja praktilist lahendust on keeruline saada. Kohtuotsus võtab aega rohkem kui aasta ja koos õigusabikuludega läheb see maksma tuhandeid eurosid.

Üks Mari-Liisi põhikiusajaid on 19aastane neiu, kes tegi talle hirmuäratavaid kõnesid, lubas ta elu hävitada ning paljastas "Eestlaste kolmnurga" grupis tema töökoha. Neiu pole Mari-Liisi kiusamist tänaseni lõpetanud.

Kuna kiusaja oli saatnud ka oma aadressi, otsustas Mari-Liis ta üles otsida. Kiusaja asemel tuli majast välja hoopis tugiisik, kes hakkas neiu teguviisi õigustama. Selgus, et kiusaja ise on psüühiliselt haige ja viibib suure osa ajast kinnises asutuses. Väidetavalt on tegu sama inimesega, kes tegi live sellest, kuidas ta seksib kolme mehega.

Enriko Bogdanov, kes on grupi omanik, ostis grupi 13aastaste poiste käest kolm aastat tagasi paarisaja euro eest. Päris anarhia tema sõnul seal aga ei valitse ja reegleid rikkunud inimesed blokeeritakse.

Advokaadi sõnul tuleb inimesel arvestada, et kui ta postitab endast sellise video, kus loobutakse eneseväärikusest ja aust, on mingid negatiivsed kommentaarid ja hinnangud põhjendatud. Bogdanov paneb inimestele südamele, et nad peavad ise endale aru andma, mida nad teevad ja postitavad.

Mari-Liis tunneb, et sellest august, kuhu ta kukkunud on, pole tal jõudu välja ronida. Häbi tehtu pärast on nii suur, et ta on ennast noaga lõikunud.