Debatisaade „Valimistuudio“.Foto: ERR/Ekraanitõmmis
Tele
16. veebruar 2019, 21:39

ANALÜÜS | Valimiste haridusdebatt numbrites: enim eetriaega sai sots (18)

Kolmapäevase ETV saatega „Valimistuudio“ jätkus riigikogu valimiste debatt. Saade kestis kokku 73 minutit ja 13 sekundit. Poliitikud täitsid oma jutuvadaga sellest 63 minutit ja 39 sekundit. Õhtuleht uuris, mis selle taga peitub.
 

Teises debatis oli tähelepanu alla hariduse ja teadus. Debateerivateks olid kõik parlamendierakonnad ning rohelised ja Eesti 200, kes pürgivad Toompeale täisnimekirjadega. Alateemana keskenduti haridusele 25 minutit ja 5 sekundit, kõrgharidusele 19 minutit ja 5 sekundit ning teadusele 19 minutit ja 29 sekundit.

Kõige rohkem sai teises debatis sõna sotsiaaldemokraat Marju Lauristin, kes rääkis kokku 662 sekundit ehk 11 minutit ja 2 sekundit. Kogu eetriajast moodustas see 17%.

Kokku sai Lauristin pikemalt* rääkida 9 korral, keskmiselt 74 sekundit. Tema pikim sõnavaling kestis 92 sekundit ning keskendus haridusele üldiselt, kuidas see on kogukonna süda: lasteaed, algkool ja põhikool.

Sõnavõtu edetabelis sai teise koha Keskerakonna nimekirjas kandideeriv haridusminister Mailis Reps, kes tulistas 622 sekundi ehk 10 minuti ja 22 sekundi jagu mõtteid. Reps sai pikemalt sõna tervelt 11 korral, mis andis keskmiseks tulemuseks 57 sekundit. Tema pikim tiraad kestis 92 sekundit, mille jooksul Reps selgitas, mis toimub (valitsuse ja) teadusrahade ümber. Repsi eetriaeg tõusis eelkõige saate viimases osas, kus räägiti just teadusest.

Kolmandana sai kõige rohkem eetriaega värske poliitik Lauri Hussar, kes kuulub Eesti 200 hingekirja. Saates rääkis Hussar
486 sekundit ehk 8 minutit ja 6 sekundit. Sõna sai ta 9 korral, mis tegi keskmiseks näitajaks 54 sekundit. Tema pikim sõnavõtt kestis 74 sekundit.

Neljanda kõige rohkem sõna erakonna Isamaa esindaja Tõnis Lukas, kes 457 sekundit ehk 7 minutit ja 37 sekundit eetriaega. Järgnesid Tiiu Kuurme Vabaerakonnas 414 sekundiga, Jaak Valge EKREst 404 sekundiga, Jüri Ginter Eestimaa Rohelistest 396 sekundiga ja Maris Lauri Reformierakonnast 378 sekundiga ehk 6 minuti ja 18 sekundiga. Kogu saate eetriaiast moodustas see 10 %. Lauri sai pikemalt sõna 9 korral, mis tegi keskmiseks näitajaks 42 sekundit.

Väitlejatest said kõige vähem ehk 8 korda sõna EKRE ja Vabaerakond.

Vaadates sõnapilve, tuleb välja, et kõige rohkem kuuldus saates märksõnu nagu „kool“ (53 mainimist), „tegelikult“ (43) ja „juurde“ (43). Anna kommentaariumis teada, missuguseid lauseid sind sõnapilvega kõnetavad.

*Valimist on välja jäetud paarisekundilised sõnavõtud, mis tähistavad kas tervitust (saate alguses), nõustumist eelmise kõnelejaga või katset tema jutule vahele astuda. Kui saatejuht on debateerivalt küsinud lisa, on see arvatud vastaja aja sisse.