Prints Charles ja hertsoginna Camilla. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
16. veebruar 2019, 12:00

Camilla hoiatab noori naisi põrgupiinu põhjustava trendi eest

Briti troonipärija prints Charlesi abikaasa Camilla manitseb noori naisi, et nood oma tervist dieetidega ja piimatoodetest loobumisega ära ei rikuks. Cornwalli hertsoginna enese peres on kaks traagilist osteoporoosijuhtumit.

Terviseeksperdid kardavad, et Instagrami-sugused sotsiaalmeediaplatvormid sunnivad noori liigselt oma välimusele keskenduma ning saleda figuuri nimel ekstreemseid dieete pidama.

Hertsoginna toonitas kaltsiumi vajalikkust organismile. „See dieedipidamine on naeruväärne - loobutakse piimatoodetest ja kõigest, mis on kontidele hea,” ütles Camilla Daily Maili intervjuus. „Tüdrukud näevad ajakirjas mingeid kondibukette ja tahavad kõik kõhnad olla. Süü on ka sotsiaalmeedial.”

Camilla toonitab: meil tuleb leida moodus laste ja noorte harimiseks, et nad oma keha eest hoolt kannaksid ja vanemas eas terved püsiksid. Hertsoginna pidi pealt vaatama, kuidas tema ema Rosalind Shand 1994. aastal piinades suri. Ta oli 71 - sama vana kui Camilla praegu. Sandistava luuhõrenemise tõttu suri ka hertsoginna emaema Sonia Keppel.

„Meie pere ja mina vaatasime õudusega pealt, kui ema meie silme all sõna otseses mõttes kahanes,” rääkis Camilla 2017. aasta intervjuus. „Ta jäi umbes 20 sentimeetrit lühemaks ja nii kühmu, et toit ei seedunud korralikult ja söögiisu kadus. Perearst oli kaastundlik, kuid seda hirmsat valu, mida mamma nii stoiliselt talus, ei osanud ta leevendada.“

Camilla sõnul ei saanud tema ema hilisematel eluaastatel ilma lisahapnikuta hingata. Samuti ei pääsenud ta oma armastatud aeda kõpitsema, sest kõndimisraam oli kohmakas. „Usun, et ema elukvaliteet muutus nii halvaks ja tema kannatused nii talumatuks, et ta lihtsalt alistus ja kaotas eluisu.”