Erki Pärnoja on Linnalehele rääkinud, et nagu kunstis ikka koondas ta „Saja loo“ muusikasse oma mõtted ja läbielamised või siis peegeldatud läbielamised inimestelt, kellega ta kohtus. Foto: Erlend Štaub
Eesti uudised
14. veebruar 2019, 17:17

Erki Pärnoja vapustavalt võimas „Saja lugu“

„Saja lugu“ sündis isiklikest kohtumistest 100 inimesega, keda ühendab vaid üks: nad kõik elavad Eestis.

„Need helimaastikud sündisid pikkadest vestlustest võhivõõrastega, ootamatutest taipamistest köögilaudade ääres ja ähmastest mõtetest, mis hoiavad sinust kinni, kui võsa hallid ookeanid öösiti su autoaknast mööda voolavad.“ Just selliselt avab oktoobris ilmunud albumi tagamaad kitarrist ja laulukirjutaja Erki Pärnoja, keda teatakse eelkõige ansambli Ewert and The Two Dragons liikmena.

„Saja lugu“ on žanriülene suurteos, mis valmis Eesti 100. aastapäevaks. See on koondportree Eesti inimestest ning kujutab muusikas ja fotol Eesti inimeste hingemaailma ja olemust. Teose helilooja Erki Pärnoja toimetab üle tunni vältaval plaadil ise kitarridega ja elektroonikaga ning loos „Tagula“ kuuleb ka ta vokaali. Abiks on tal üheksa muusikut, sealhulgas Sander Mölder (tšello, süntesaator), Kristjan Kallas (trummid) ja Peedu Kass (bass).
Tulem on vapustavalt võimas, mitmekihiline, mõnuga ja kiirustamata lahti mängitud. Kaasatud on palju muusikainstrumente. Kompositsioonid on pikad. Tegemist on instrumentaalloominguga, vokaal ilmestab korraks põhimõtteliselt vaid ühtainumat lugu.

11 loost eraldi esile tõsta pole midagi mingitki mõtet, mainiks ainult seda, et esimesena hakkas tõsiselt meeldima „Vihm/Haapsalu“. Kui „Saja lugu“ aga muusika osas üldse hinnata püüda, siis väärib see kindlasti täispalle. Lakooniliselt, uskumatult hea ja vinge album. Saluteerime!

---------------------------------
Erki Pärnoja „Saja lugu“ (Made In Baltics)