„See kirjutis on selleks, et mäletada praeguste tegijate kunagisi esimesi samme Eurovisioni säravalt libedal rajal. Miskit ei tohiks päris unustusetolmu mattuda,“ ütleb Olavi Pihlamägi. „Just seda tahtsin ma oma meenutustega teha aastal, kui esimesest Eesti võistluskontserdist möödus 60 aastat.“Foto: Stanislav Moshkov
Üritused
15. veebruar 2019, 00:30

Olavi Pihlamägi: meie eurolaulu valimise lauluvõistlust on saatnud kurioossed lood (2)

Lauluvõistlust, kus on valitud suurele Eurovisionile pääsev Eesti lugu, on ikka saatnud kurioosumid ja seda juba veerand sajandit. „Eurolaulu“ ja „Eesti laulu“ eelkäijaks võib aga pidada Eesti päris esimest lauluvõistlust, mis sündis 60 aastat tagasi.

Lauluvõistlust, kus on valitud suurele Eurovisionile pääsev Eesti lugu, on ikka saatnud kurioosumid ja seda juba veerand sajandit. „Eurolaulu“ ja „Eesti laulu“ eelkäijaks võib aga pidada Eesti päris esimest lauluvõistlust, mis sündis 60 aastat tagasi.

Eesti esimesest lauluvõistlusest möödus tänavu 26. jaanuaril 60 aastat. Selle võitis Arne Oidi ja Heldur Karmo lugu „Meie Mall“ Anu Antoni esituses. Võistluskontserdi idee algataja oli just helilooja Arne Oit, kes sel ajal töötas ENSV Riikliku Filharmoonia estraadiosakonna toimetajana. 1959. aastal sündinud võistluskontsertide sarjast sai alates 1976. aastast Arne Oidi nimeline lauluvõistlus.

Nüüd võib tõdeda, et Oit võttis tuld just Eurovisioni lauluvõistlusest, mis sai alguse 1956. aastal Šveitsis. Kui 27 aastat hiljem Arne Oidi nimeline lauluvõistlus viimast korda toimus (30. detsembril 1986), oli selge, et mõne aja pärast peab see uuesti sündima. Uus kuub leiti Eurovisioni lauluvõistlusest, kuid nüüd juba ametlikult suurele võistlusele pakutud eelvooru kaudu. Ja see toimus 1993. aastal ainult Ida-Euroopa riikidele, kes ihaldasid Eurovisionile pääsu.

1993 – Janika Sillamaa esitab kõik võistluslood

Kõik toimus Eestis 1993. aastal meeletu kiirusega. Eurolaulu žürii muutis eelvoorus oma otsust ning kordushääletuse tulemusel tõusis liidriks Andres Valkoneni-Leelo Tungla „Muretut meelt ja südametuld“, edestades Heini Vaikmaa-Kaari Sillamaa laulu „Tuhast tõuseb päev“. Publiku lemmikuks sai teine Andres Valkoneni laul Ott Arderi tekstile „Lootus“. Kuna kõiki kaheksat võistluslaulu esitas Jaak Joala õpilane Janika Sillamaa, siis ei olnud esitus päris ühtlane ning võistlust nõustanud Jaak Joala oli oma õpilase peale vihane, et see olevat Jaagu lemmiklaulu „Lootus“ nimme halvemini esitanud ja omavahelises kohviku-vestluses oli ta Janikat vihahoos koguni kahvliga visanud. Paraku ei jõudnud meie laul Ljubljana eelvoorust suurele Eurovisionile, nii nagu rahapuudusel ei jõudnud Ljubljanasse ka laulu autorid.

Edasi lugemiseks: