Ryan AdamsFoto: AP/Scanpix
Inimesed
14. veebruar 2019, 10:55

Ryan Adams näitas 14aastasele oma riista ning lubas naistele seksi eest karjäärivõimalusi (8)

Seitse naist, kaasa arvatud tema eksabikaasa Mandy Moore, süüdistab värskes New York Timesis USA muusikut Ryan Adamsit vaimses vägivallas ja seksuaalses kuritarvitamises.

16 albumit välja andnud ja seitse Grammy nominatsiooni teeninud Adamsit tuntakse staarina, kes toetab noori naisartiste ning jagab sotsiaalmeedias nende muusikat. Kuid New York Timesiga rääkinud naiste ja Adamsi arvukate kolleegide väitel paistab geniaalseks muusikuks tituleeritud mehel olevat algajaid naismuusikuid oma tiiva alla võttes tagamõte. Lehe allikad kinnitavad, et laulja pakkus mentorlust ja karjäärivõimalusi vastutasuks seksi eest. Kui Ryan ei saanud naistelt, mida tahtis, hakkas ta neid taga kiusama.

Üks New York Timesi allikas oli vaid 14aastane, kui tal Ryaniga Skype'is suhtlus tekkis. Nüüdseks 20aastane Ava oli Adamsi fänn, mängis basskitarri ja lootis läbimurret. Neiust mitukümmend aastat vanem muusik, kes oli toona abielus näitleja ja laulja Mandy Moore'iga (menukas telesari „This Is Us”), vestles Avaga Skype'is algul muusikast. Ent mõni aeg hiljem viis ta teema seksile.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ryan Adams (@ryanadams) on

New York Timesi käsutuses on nende 3217 omavahelist sõnumit 9kuulisest perioodist, mil Ava oli 15- ja 16aastane. Seksikate videokõnede ajal paljastanud Adams oma suguti. Lauljale oli tüdruku vanus teada ning ta kartis suhte ilmsikstulekut, võrreldes end skandaalse R&B-tähe R. Kellyga, kes on kurikuulus oma seksisuhete poolest alaealistega.

Kui Ava hakkas suhtluse vastu huvi kaotama, pakkunud Adams välja ühise plaadi salvestamist. Neiu ütles lehele, et mõte vahetuskaubast „seks koostöö eest" tekitas temast tülgastust. Ta lõpetas seepeale basskitarri mängimise sootuks. 

Mitmed algajad naismuusikud kinnitasid, et Adams pakkus neile karjäärivõimalust, kuid hakkas neile õige pea ligi tikkuma. Kui nad Adamsi lähenemiskatsetele ei vastanud, jättis ta nad karjääritoetuseta ning muutus kättemaksuhimuliseks ja verbaalselt vägivaldseks. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Phoebe Bridgers (@_fake_nudes_) on

Phoebe Bridgersi nimeline lauljatar rääkis, et oli 20aastane, kui Adams teda üheskoos muusikat salvestama kutsus. Sellest sai alguse tormiline armusuhe. Romanss polnud kestnud nädalatki, kui rokkar oli juba abiellumisest rääkinud ning pakkunud välja, et Phoebe võiks tema peatsel Euroopa turneel soojendusesinejana üles astuda. Phoebe emale kiidelnud Adams, et pakub tema tütrele harukordset võimalust, mida tuleb elus ette vaid korra. 

Kuid lauljatari sõnul muutus Adams peagi obsessiivseks ja võimukaks: pommitas Phoebe't tekstisõnumitega, nõudes, et too ütleks, kus ta viibib. Neiu pidi iga kell olema valmis Adamsiga telefoniseksi harrastama. Kui ta kohe telefoni ei võtnud, ähvardas mees enesetapuga. Kui Bridgers Adamsi maha jättis, polnud ühisest turneest ja üheskoos salvestatud muusika avaldamisest enam juttugi. Samasugust käitumist kirjeldas ajalehe artiklis veel mitu naismuusikut.

Süüdistajate seas on ka Adamsi endine abikaasa Mandy Moore. Moore'i sõnul toonitanud Ryan abielu vältel korduvalt, et Mandy pole mingi õige muusik, kuna ei oska ühtki pilli mängida. Veel rääkis Mandy, et Ryan loopis tema karjäärile kaikaid kodaratesse: mees keelanud tal teiste produtsentidega koostööd teha, ent kui tema ja Mandy ühiselt laule kirjutasid, andis ta neid hoopis teistele lauljataridele salvestada. Moore nimetab kuus aastat kestnud abielu süngeks ja masendavaks ajajärguks. Mullu abiellus ta uuesti ja on Taylor Goldsmithiga väga õnnelik - lõpuks on ta leidnud mehe, kes teda toetab. 

Ka Adamsi endine kihlatu, modell Megan Butterworth süüdistab artisti seksuaalses manipuleerimises, võimutsemises ja sõimus. Vihahoos olnud Adamsil kombeks asju puruks peksta ja Meganit ähvardada, kuid kätt ta oma pruudile külge ei pannud. Kui Megan Ryani mullu maha jättis, pommitas mees teda sõnumite ja telefonikõnedega ning avaldas Instagramis naise fotosid allkirjaga: „Kähku jaole, kuni toit on veel kuum: Megan ON VALLALINE!” 

Vastuseks artiklile avaldas Adams Twitteris rea postitusi. Tema sõnul maalib New York Timesi lugu temast ärritavalt ebatäpse pildi.  Laulja ütleb, et ta pole küll ideaalne mees ja on teinud vigu, kuid kirjeldatud episoodid on tema sõnul liialdatud või lausa valelikud. Intiimsuhted alaealistega olla tema puhul välistatud.

Adams palub siiski vabandust neilt, keda ta on enda teadmata haavanud. „Inimesena, kes on alati püüdnud oma muusika ja elu kaudu rõõmu pakkuda, kurvastab mind väga, et mõne inimese arvates olen ma neile haiget teinud.”