Olli Lindholm oma elulooraamatut esitlemas. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
13. veebruar 2019, 11:40

Ootamatult surnud rokkstaar kannatas eluohtliku unehäire all (1)

Soomlased leinavad teisipäeva öösel ootamatu terviserikke tagajärjel surnud Olli Lindholmi. 54aastane ansambli Yö juhtfiguur lahkus samamoodi nagu olümpiasangar Matti Nykänen, ehkki oli juba ligi 20 aastat täiskarsklane ja enda sõnul supervormis. Nüüd selgub siiski, et rokkarit painas tõsine tervisehäda.

Iltalehti viitab suvel vändatud, kuid tänavu jaanuaris eetrisse jõudnud telesaatele „Jaksa paremmin”, kus Olli Lindholm rääkis oma kauastest uneprobleemidest. „Olen alati kehv magaja olnud. Kui kontserdilt koju jõuan, söön kolm viinerit musta leivaga. Magan öösel umbes kolm tundi, päeval tukun tugitoolis istudes.” 

Laulja und häirisid mitmed hädad: tinnitus, astma ning küfoos ehk kumerdunud lülisammas. Kuid Lindholmi vaevas ka raskekujuline uneapnoe ehk unelämbustõbi. Uneuuring oli näidanud, et Olli hingamine võis öösel katkeda isegi enam kui kaheks minutiks. „Pärast seda peksab süda kõvasti,” rääkis Olli. Hommikuti vaevasid muusikut ägedad kõrvetised.  

Saates osalenud uneekspert märkas Lindholmi magamistoa riidekapis CPAP-seadet, mis on mõeldud uneapnoe all kannatajatele. Automaatse püsiva positiivrõhu aparaat, mille küljes on nina-suu-mask, aitab paremini magada ning ennetab ohtlikku hapnikkupuudust, mis tõstab vererõhku ning võib põhjustada südamepuudulikkust. 

Kuid Lindholm tunnistas, et ei suuda seadet kasutada. Põhjused olid psühholoogilised. „Käin palju jõusaalis, mängin pesapalli ja harrastan eri spordialasid. Ma ei suuda ennast invaliidiks teha,” viipas ta maski poole. 

Saatuslik haigushoog oli Lindholmi tabanud öösel kodus. Eelmisel õhtul oli ta käinud Tampere tuntud talisupluspaiga saunas. „Olli oli väga rõõmus ja positiivne ja rääkis kõigist tulevikuplaanidest,” räägib rokkarit esmaspäeval kella 18-19 paiku saunas kohanud tuttav.