Tilly demonstreerib uhkelt oma vingeid käeproteese. Foto: Lee McLean / SWNS/Scanpix
Inimesed
13. veebruar 2019, 10:36

Meningiidi tõttu käed kaotanud tüdruk sai 3D-printeriga tehtud proteesid (4)

Väikese tirtsuna mõlemast käelabast ilma jäänud inglise tüdruk Tilly Lockey (13) saab nüüd jälle ise süüa ja joonistada, aga ka meikida. Tema vinged kõrgtehnoloogilised käeproteesid on inspireeritud koomiksikangelastest!

Tilly oli vaid aasta ja kolmekuune, kui ta jäi niivõrd raskesse meningiiti, et arstide sõnul polnud tal enam vähimatki elulootust. Väike tüdruk oli aga visa hingega ning tervenes. Kuid haigus nõudis ränka lõivu: lapsukese mõlemad käed tuli altpoolt küünanukki amputeerida.

Väike Tilly jäi käelabadest ilma meningiidi tõttu, mis oleks ta äärepealt tapnud. Foto: Lockey Family / SWNS/Scanpix

Kolmeaastasena sai Tilly müolektrilised käeproteesid, kuid need olid kohmakad.  

Kolmeaastane Tilly lasteaias. Müolektrilised käeproteesid olid siiski kohmakad. Foto: Lockey Family / SWNS

Ent mullustel jõuludel sai tüdruk imelise kingi: Bristoli tehnoloogiafirma Open Bionics valmistas talle bioonilised käed. Proteesid on valminud 3D-printeriga ning võimaldavad Tillyl teha peeneid sõrmeliigutusi, mis tavaliste käeproteesidega ei õnnestu. Andurid tajuvad lihaste liigutusi ning proteesid reageerivad nendele.

Daily Mirrori teatel sai Tilly esimene inimene Suurbritannias, kes uudseid bioonilisi proteese kannab. „Need on nii lahedad ja ma kannan neid uhkusega,” ütles Inglismaal Durhami krahvkonnas elav 13aastane tüdruk ajalehele. 

Imekäed maksavad umbes 10 000 naelsterlingit ehk ligi 11 500 eurot. Proteesid kannavad nime Hero Arms ehk Kangelaskäed, kuna insenerid said nende disainimisel inspiratsiooni koomiksikangelastest, nagu näiteks Raudmehest. 

„Nii tore, et ma saan nüüd kaht asja korraga kätte võtta,” rõõmustab Tilly, kes õppimisel saab nüüd ühes käes hoida pastakat ja teises õpikut.