Pete Hegseth (keskel) baktereid ei näe, seega pole neid tema arust olemasFoto: Vida Press
Tele
11. veebruar 2019, 20:14

Saatejuht: mina käsi ei pese, sest baktereid pole olemas! (10)

USA telekanali Fox News saatejuht teatas eetris, et pole oma käsi pesnud juba 10 aastat. Baktereid ei saa tema veendumuse järgi olemaski olla, sest need ei ole palja silmaga nähtavad.

38aastane endine sõjaväelane, hommikusaate Fox & Friends saatejuht Pete Hegseth üllatas kolleege avaldusega, et tema bakterite olemasolu ei usu, seega pole ta juba viimased 10 aastat kordagi käsi pesnud. Sellele järgnes Hegsethi lubadus, et edaspidi ütleb ta eetris täpselt samu asju, mida räägib ka kaameraväliselt niisama inimestega juttu ajades.

Omapärast veendumust selgitas saatejuht sellega, et baktereid ei saa olemas olla, kuna palja silmaga neid ei näe.

Tegelikkuses on käte regulaarne pesemine muidugi üks kõige lihtsamaid vahendeid haiguste leviku tõkestamiseks, samuti on teatud elualadel (näiteks restoraniäris) mõeldamatu, et keegi käitleks toitu või tooteid pesemata kätega. Sotsiaalvõrgustikes pöörasid mõned inimesed sellele ka tähelepanu  – kui Pete Hegsethile ei meeldi käsi pesta, sest baktereid pole olemas, kuidas suhtuks ta näiteks kokka, kes tema toitu mustade kätega valmistab? Pesemata käed levitavad kergesti igasugu kõhuhädasid nagu salmonella ja kolibakter, samuti grippi. Selleks ei pea pihku aevastanud inimese sõrmi omale suhu pistma, piisab juba sama eseme puudutamisest, mida haigusekandjagi katsunud on. Seda ja muid lihtsaid elutõdesid pole muidugi mõistlikule inimesele vaja ülemäära seletada.

Baktereid ei pruugi küll silmaga näha, kuid kindlasti ei tähenda see seda, et neid pole olemas. USA biotehnoloogia keskuse uuringu andmeil sisaldub näiteks ühes grammis inimese väljaheites tervelt triljon bakterit.