Foto: Aldo Luud
Repliik
10. veebruar 2019, 18:00

Erik Tohvri vastus Kalle Käsperile | Kirjaniku tööle annab hinnangu lugeja (6)

Kolleeg Kalle Käsper püüdis 9. veebruari Õhtulehes oma kurvameelses följetonis luua muljet, et kultuurkapital on üks äärmiselt ebaõiglane ja kallutatud asutus ja Glavliti järeltulija. Glavlit oli teatavasti nõukogude aja trükiste poliitiline tsensor, kulka aga tahtvat tsenseerida praegusi trükiseid majanduslikul teel, valides hoolega neid, keda toetada ja keda mitte. Omalt poolt võin lisada, et olen avaldanud 34 romaani ilma mingi toetuseta – 15 aastat tagasi püüdsin kirjastajate õhutusel kaks korda kulkalt toetust saada – öeldi ära ja sellega minu suhtlus selle organisatsiooniga ka lõppes.

Ma ei ole solvunud, ennem vastupidi: kirjanikke, kes pärast surma elama jäävad, on Eestimaal ülivähe, heal juhul põlvkonna kohta üks või kaks, ja kulka ei ole heategev organisatsioon. Selle eest on meil palju neid, kes esimese enam-vähem kõlbliku kirjatüki peale end sedamaid kirjanikuks kuulutavad ja on valmis omal jõul parnassile ronima.

Kalle Käsper on küll staažikas tegija, aga millegipärast pole lugejate erilist poolehoidu saavutanud, ning seega ei ole kirjastajad eriti valmis oma rahadega riskima. Olen alati oma teoste laenutatavust internetis jälginud ja paar aastat tagasi heitsin pilgu ka Käsperi kaheksaköitelise superromaani „Buridanid“ laenutusele. Üle terve Eesti oli raamatukogudest laenutatus ainult kuus üksikeksemplari. Jääb üle vaid soovitada – kirjanikud, jälgige oma paberlaste käekäiku ja tehke sellest oma järeldused. Sest põhilise ja kõige määravana mõjuva hinnangu meie tööle annab ikkagi lugeja.