TROTSIS KRIITIKUTE ARVAMUST: 1987. aastal romaaniga „Merikarbiotsijad“ maailmatuntuse saavutanud Rosamunde Pilcher oli 1990. aastate keskel juba üks enimteenivaid Briti naisi. Snoobide ninakirtsutused teda ei häirinud. „Kui sa jääd kriitikute kiitust ootama, ei saa sa eales midagi tehtud.“Foto: VIDA PRESS
Inimesed
9. veebruar 2019, 00:01

94 aasta vanuses surnud menukirjanik tõi esimesena peresaagad laiema publiku ette

Rosamunde Pilcher tõotas: minust ei saa ülalpeetavat abielunaist! (2)

94 aasta vanuses surnud menukirjanik tõi esimesena peresaagad laiema publiku ette.

94 aasta vanuses surnud menukirjanik tõi esimesena peresaagad laiema publiku ette.

Oma esimese jutukese kirjutas Rosamunde Pilcher seitsmeselt, et rahahädas vaevlevat ema aidata. Esimese honorari teenis tüdruk kirjutamisega juba teismeeas, kuid tõelise kuulsuse saavutas Rosamunde alles 63aastasena, kui ilmus tema romaan „Merikarbiotsijad“.

Populaarsete ajaviiteromaanide autori surmast teatas ajakirjandusele tema vanem poeg Robin, kellest ema eeskujul on samuti saanud kirjanik. Rosamunde Pilcherist jääb maha neli last ja 14 lapselast. „Ema oli jõuludeni suurepärases vormis. Uuel aastal põdes ta bronhiiti, kuid arvasime ikka, et ta on varsti uuesti vormis,“ vahendab The Guardian. Kuid pühapäeva õhtul tabas menukirjanikku insult. „Enam ta teadvusele ei tulnud,“ nentis leinav poeg, kelle sõnul suri Rosamunde kolmapäeval. Leseks oli kirjanik jäänud kümme aastat tagasi.

„Ta oli imeline, üsnagi alternatiivse mõtteviisiga ema – talle oleks vast meeldinud sõna „boheemlik“ –, kes puudutas ja mõjutas paljude ja igas vanuses inimeste elu mitte ainult oma loomingu, vaid ka isiklike sõprussuhete kaudu,“ ütles Robin The Guardianile. Poeg rääkis, et kui tema enda vanem poeg väike oli, kutsus ta vanaema Dondie'ks, sest too elas Šotimaal Dundees. „Dondie'ks kutsusid teda lapselapsed, lapselapselapsed ja kõik nende sõbrad. Ema oli kõigi jaoks Dondie,“ ütles Robin.

Edasi lugemiseks: