Albert FinneyFoto: Vida Press
Film
8. veebruar 2019, 17:02

Suri inglise näitleja Albert Finney

8. veebruaril suri pärast lühiajalist haigust inglise näitleja Albert Finney. Teatris alustanud Finney saavutas 1960ndatel tuntust ka kinolinal ja teleekraanil. Näitleja oli 82aastane.

Nii filmides kui telesarjades osalenud näitleja üks tuntumaid rolle oli 1970. aasta filmis „Scrooge“, mis põhineb Charles Dickensi raamatul „Jõululaul“ („A Christmas Carol“). Finney mängis seal peaosa, kalgi südamega ihnuskoid Ebenezer Scrooge'i.

Finney mängis nimiosa ka 1963. aasta filmis „Tom Jones“ ning detektiiv Hercule Poirot'd 1974. aasta filmis „Mõrv Idaekspressis“. Mõlemad samuti filmiversioonid inglise kirjandusklassikast.

Pisut uuema aja filmides tegi ta meeldejääva rolli koos Julia Robertsiga 2000. aasta filmis „Erin Brockovich“, kus ta mängib nimitegelase advokaati ja sõpra Ed Masryt.

2002. aastal pälvis Finney palju kiitust Winston Churchilli portreteerimise eest BBC-HBO telefilmis „The Gathering Storm“ („Lähenev torm“).

Finney võitis pika karjääri jooksul kolm Kuldgloobust, kaks BAFTA auhinda, Emmy ja kaks Ekraaninäitlejate Gildi auhinda. 2000. aastal keeldus Finney rüütlitiitlist, pidades seda snoobide tunnustuseks.

Albert Finneyt jääb leinama poeg Simon.