Foto: Gucci
Inimesed
9. veebruar 2019, 11:00

Gucci kampsun mõnitab mustanahalisi? (70)

Itaalia moehiid Gucci on kauplustest ja veebipoest eemaldada lasknud uued kampsunid, mida kriitikud nimetavad rassistlikeks.

Gucci musta kampsuni küljes oli poole näo peale tõmmatav mask, mis meenutab kangesti blackface'i ehk näo mustaks võõpamist, mis võis küll olla aastakümneid tagasi täiesti tavaline grimminipp, kuid mis nüüdsel ajal on tembeldatud rassistlikuks. 

Kampsun kuulus veebiväljaande Quartzy.com teatel Gucci sügiskollektsiooni, mis oli keskendunud moodustele, kuidas inimesed oma identiteeti konstrueerivad. Gucci moešõul kattis mitme modelli nägu kootud mask, mille suuauku ümbritsesid samasugused leekivpunased prunthuuled. Poodiumil need skandaali ei põhjustanud, küll aga kauplustesse ilmunud poolmaskiga kampsun, mis meenutab rassistlikku Sambo kujukest. 

Moemaja palub fopaa pärast vabandust ning kinnitab, et solvavad rõivaesemed on müügilt eemaldatud.

Ka Prada moemaja eemaldas detsembris müügilt ülikalli ripatsi, mis sarnanes Sambo kujuga. Adidas seevastu palus hiljaaegu andeks lumivalgete pealsetega tossude eest, mida reklaamiti musta kultuuri ülistavana. Nagu Gucci prohmakas, leidis ka see aset musta ajaloo kuu ajal.