“Ma arvan, et Silver Anniko elulooraamat saab olema tõeliselt kaasahaarav lugemisvara mitte ainult eluloofaktilises mõttes, vaid ka suhtedraama ja põnevusloona," sõnab kirjanik Sirje PresnalFoto: Stanislav Moshkov
Nipid
8. veebruar 2019, 14:18

Silver Anniko elulooraamat valmib sügiseks!

„Rusikad” oli järjekindlalt eelmise aasta raamatumüügi esikümnes, mis näitab, et lugejad võtsid romaani väga hästi vastu. Kindlasti väärib siis ka Silver Anniko järsult katkenud elu raamatusse talletamist. Loe, miks sugulased ka veidi mures on.

Mõte kirjutada Silver Anniko elulooraamat tekkis eelmise aasta oktoobris Tallinnas toimunud „Rusikad” raamatuesitlustel. „Kuulasin tema kahe vanima tütre meenutusi ja järsku käis peast läbi mõte - vanaisal on olnud nii kirev elu, nagu täiesti omaette raamatu stsenaarium. Siit saaks ju sisuka elulooraamatu,” meenutab Silver Anniko lapselaps, Nipiraamatu peatoimetaja Epp Reinmets. Rusikate kirjastaja Tiina Kaalep võttis hetke emotsioonil sabast kinni ja tuli aasta alguses välja konkreetse ettepanekuga - „Aga kirjutame!”

Aus või aupaklik?

Ühelt poolt ollakse pereringis põnevil. Selle karismaatilise mehe elust pärineb palju värvikaid ja humoorikaid seiku ning ütlemisi. Oleks kahetsusväärne, kui need kaoksidki unustuste hõlma. Kuid teiselt poolt tuntakse lähisugulaste ringis raamatu valmimise eel ka veidi muret. Silver Anniko oli andekas kirjanik, ent argipäeval sageli keeruline kaaslane. Tema elust ei puudunud alkohol, petmised ega ka vägivald. Kuidas panna lähedaste meenutused kirja nii, et Silverile ega teistele asjaosalistele liiga ei tehtaks, ent samas jutustaks raamat ausa ja vahetu loo.

Usaldatakse kirjastajat

„Nii nagu raamatu uuenenud versiooni puhul, usaldame ka nüüd kirjastuse Hea Lugu juhi Tiina Kaalepi kirjandusliku materjali tunnetust ning oskust valida sobivaid toimetajaid. Ja eks me anname endale aru, et meil ei ole õigust ja võimalust sellisele teosele ka kätt ette panna,” võtab Epp Reinmets pärijate nimel sõna.
„Rusikate“ algse ja täieliku käsikirja raamatuna ilmumine 2018. aasta sügisel tõi esile kirjanik Silver Anniko traagilise elu ja saatuse. Praegu on veel elus paljud, kes Annikot vahetult ja otseselt teadsid ning tundsid ja saavad teda meenutada,” kommenteerib Kirjastus Hea Lugu juht Tiina Kaalep.

Autor sama, kes Vigala Sassi elulooraamatul

„Võimalus kirjutada Silver Annikost raamat on minu jaoks tõeline vedamine, sest nii põneva elusaatusega inimesi pole palju. Ühelt poolt oli Silver Anniko taevalt saadud andega kirjanik, teisalt - omaenda elu suutis ta elada veelgi põnevamaks kui enda kirjanduslike kangelaste oma. Võib-olla meelevaldne paralleel, aga minu arust sobib Silver Annikot iseloomustada Oscar Wildi tsitaadiga: „Oma geeniuse andsin ma elule, teostele ainult talendi,“ mõlgutab eluloo raamatut kirjutama asuv Sirje Presnal. Muide, Sirje sulest ilmus eelmise aasta lõpus legendaarse Vigala Sassi elulooraamat „Ikkagi inimene, Vigala Sassi elu ja surm”.
Seega oskus keeruline eluloo materjal nauditavaks lugemiseks kokku kirjutada on Sirje Presnalil kindlasti olemas.
„Ma arvan, et Silver Anniko elulooraamat saab olema tõeliselt kaasahaarav lugemisvara mitte ainult eluloofaktilises mõttes, vaid ka suhtedraama ja põnevusloona. Mõistan ka lähedaste muret, sest oma elu nii käänuliseks elanud mees ei saagi olla kõige kergema iseloomuga, aga olen kindel, et raamatut kirjutades ei teki konflikti aususe ja aupaklikkuse vahel - kindlasti saab need kenasti ühendada,“ asub Sirje õhinal töö kallale.