Katrin LustFoto: Stanislav Moshkov
Tele
7. veebruar 2019, 20:09

VIIMASE MINUTI OTSUS? Katrin Lusti „Kuuuurija“ kolib Kanal 2 ekraanile: kui ajakirjanik üritab meie kõigi jaoks ühiskonda paremaks muuta, ei pea kogu aeg kirves pea kohal rippuma (47)

„Minuga on nii, et ükskõik, mida mina plaanin, läheb ikka nii, et tuleb üks suur pomm. Tegelikult on see olnud sisuliselt 24 tunni uudis – midagi pikalt planeeritud ei ole ja mingisuguseid läbirääkimisi seljataga ei ole,” räägib „Kuuuurija” saatejuht Katrin Lust, et otsus saatega Kanal 2 ekraanile kolida on tehtud viimase ööpäeva jooksul.

„Kuigi Eesti Meedia kohta on kirjutatud igasuguseid uudiseid, näiteks kuidas ajakirjanikke mõjutatakse, pean mina oma läbirääkimiste põhjal mütsi väga kõrgelt Eesti Meedia auks tõstma. Nende vaade sõltumatust ja vabast ajakirjandusest ühtib minu omaga – kui üks ajakirjanik üritab meie kõigi jaoks ühiskonda paremaks muuta, siis ei pea kogu aeg kirves pea kohal rippuma,” viitab Lust kohtuasjadele, mis teda ja tema saadet nelja aasta jooksul saatnud on.

Katrinile meeldib Eesti Meedia puhul, et nad hoiavad ja kaitsevad oma ajakirjanikke. „Kui ajakirjanik on meediakontserniga sama katuse all, siis ollakse temaga nii heas kui ka halvas. Eesti Meedia visioon oma ajakirjanikke kaitsta ja võimaldada neil teha ükskõik milliseid lugusid ükskõik millisel teemal ühtib väga minu visiooniga,” sõnab ta. Näiteks kui keegi läks varem kohtusse tema kui ajakirjaniku, mitte TV3 vastu, pidi ta ise advokaadi palkama. „Kui selline kirves pea kohal ripub, siis ei julge ju enam kõigist lugusid teha. Tegemaks vaba ja sõltumatut ajakirjandust, pead tundma, et lähed vastu ka kõige võimsamale. Seejuures tunned ka, et ükskõik, mida vastaspoole rahakott lubab, oled vähemalt teistega ühes meeskonnas ja sinu eest seistakse,” selgitab Lust.

„„Kuuuurija” jääb täpselt samasuguseks, Katrin Lust jääb täpselt samasuguseks, kogu minu meeskond jääb täpselt samasuguseks. Meie saade, mis pidi minema TV3 eetrisse, on täpselt samasugune. Esimene saade tuleb väga õõvastav, vanas heas kuues,” lubab Katrin, et sisu poolest ei muutu saates midagi. „Läheb ainult julgemaks ja paremaks. Teen ju seda meie kõigi ja parema ühiskonna nimel ning just seda tuge ma tunnen.”

Lust rõhutab, et tema meelest töötavad Eesti Meedias väga õnnelikud inimesed. „Olen ajalehest lugenud, milliseid hirmsaid asju seal juhtub, aga nii väikese kogemuse põhjal, mis mul veel on, pean ütlema, et seal on väga ühine ja lõbus meelsus. Olen juba saanud Kanal 2 kolleegidelt hästi sooje sõnumeid. Hirmulood mulle end küll väljendanud ei ole, tunnen pigem suurt tuge.“

Raimo Kummer: Kanal 2 on sunnitud TV3 töötavaid saateid kallilt üle ostma

Kuigi naine lahkub TV3-st, tänab ta neid tehtud töö ja vaeva eest. „Kiidusõnad TV3-le, kes on „Kuuuurija” sünnitanud ja kasvatanud. Tahan nende nelja aasta eest – koos „Seitsmestega” viis – TV3 tänada. See on olnud mu koduks ja lendan sealt raske südamega, sest iga muutus on uus. TV3 on andnud mulle võimaluse olla see, kes ma täna olen,” rõhutab Lust.

„Viimased kaks nädalat on näidanud, et Kanal 2 kavamuudatused ei ole olnud eriti edukad ja ilmselgelt peavad nad midagi ette võtma. Nii järsku on raske programmi uusi saateid leida ja nad on sunnitud TV3 töötavaid saateid kallilt üle ostma,“ ütleb TV3 programmijuht Raimo Kummer Õhtulehele.

„TV3 kevadkava on väga tugev ka ilma „Kuuuurijata”, meil on kvaliteetselt ja juriidiliselt korrektselt tehtud ajakirjanduslik saatesari „Sotid selgeks”. Lisaks lai valik parimat meelelahutust ja Eesti populaarseimad sarjad, nende seas legendaarse teleduo Teet Margna ja Kristjan Jõekalda „Kaks kanget Sovetistanis” ning vaatajate südamed võitnud „Suure tähe väike täht” Märt Avandi ja Ott Sepa juhtimisel. Nüüd on meil üks väärikas slot [ajavahemik] juures, kus neid saateid näidata. Katrinile soovime edu uues kanalis.“

Kaspar Kaljas: õiged inimesed sattusid õigel hetkel mõtteid vahetama

„Katrin Lusti ja meie nägemus võimalikust koostööst ja tulevikust eesmärgiga kajastada Eesti inimestele olulisi teemasid sobisid ja on rõõm tõdeda et Katrin oli nii operatiivselt valmis uut koostööd alustama,“ sõnas AS Eesti Meedia telekanalite programmijuht Kaspar Kaljas pressiteates.

Õhtulehele kommenteerib Kaljas, et Katrini minek Eesti Meediasse oli vastastikune äratundmine. Uurides, kas pakkumise Lustile tegi Kanal 2 või tuli idee naisel endal, sõnab Kaljas, et see pole antud kontekstis oluline. „Kuid õiged inimesed sattusid õigel hetkel mõtteid vahetama ja täna on meil selline tulem.”

TV3 programmijuhi väidet, et Kanal 2 peab nende töötavaid saateid kallilt üle ostma, Kaljas eitab. „See võib olla Kummeri teadmine. Üleostmist, et oleks rahapakiga virutanud, ei ole kindlasti. Meie ei saa endale lubada nii kallist programmi, nagu TV3 praegu teeb.”

Esmaspäeval hoo sisse saava „Kuuuurija“ hooaja avaosa teeb õõvastava avastuse, kuidas toimub Eestis surnute vedu tegelikult. Saade uurib, miks visatakse laibad pead-jalad segamini üksteise otsa nagu puuhalud. Kas matusebüroo pääseb puhtalt, sest tegu võib olla lüngaga Eesti seadusandluses?