Foto: EPA/Scanpix
Inimesed
7. veebruar 2019, 16:45

Suri menukirjanik Rosamunde Pilcher

94 aasta vanuses on surnud briti menukirjanik Rosamunde Pilcher.

Arvukate õdusate meelelahutusromaanide autori surmast teatas neljapäeval tema poeg Robin.

„Ema oli jõuludeni suurepärases vormis, uuel aastal põdes ta bronhiiti, kuid arvasime ikka, et ta on varsti uuesti vormis,“ vahendab The Guardian. Kuid pühapäeva õhtul tabas menukirjanikku insult. „Enam ta teadvusele ei tulnud,“ nentis leinav poeg. 

Miljonite lemmik Pilcher on väitnud, et kirjutamine päästis tema abielu. Koduperenaisena oleks ta nelja lapse kõrval Šoti maakohas mattunud igapäevarutiini alla. Kirjutama oli ta hakanud juba seitsmeaastaselt, et pere majanduslikku kitsikust leevendada. Abielu jooksul kirjutas Pilcher varjunime all 13 armastusromaanikest, kuid 1984 võttis kuulda toimetaja nõu ning katsetas kätt millegi toekamaga. Mõistnud, et publikul on rikaste elust rääkivatest seebiooperitest mõõt täis, otsustas Pilcher kirjutada raamatu tõelistest inimestest – rannaraamatu tarkadele naistele, kes tahavad mahukasse romaani sukelduda. "Teadsin, et selle jaoks on turgu," ütles ta 1990. aastal ajakirjale People. 

Perekonnasaaga „Merikarbiotsijad“ (1987, e. k. 1995) sai Ühendkuningriigis populaarseks ning veetis New York Timesi bestsellerite edetabeli tipus lausa kaks aastat. Tohutu edu saatis ka Šotimaal hargnevat peredraamat „September“ (e. k. 2007). 80aastaselt teatas Pilcher, et lõpetab kirjutamise. 

Oma kodumaal polnud Pilcher pooltki nii kuulus kui Saksamaal, kus tema teoste põhjal vändatud filmid on juba üle 20 aasta televaatajate iganädalased lemmikud. Peamiselt Saksa näitlejatega peresaagad ja lembelood - neid on 130 ringis - on vändatud Inglismaal, tavaliselt Pilcheri omaaegses kodukandis Cornwallis.