Rahvusooper Estonia uue suvemuusikali "West Side Story" eeltutvustus. Foto: Teet Malsroos
Galeriid
7. veebruar 2019, 13:50

GALERII | Rahvusooperi „West Side Story“ esietendub nii eesti kui ka inglise keeles (1)

„Tegime ettelaulmisi nii Londonis, Stockholmis kui ka Tallinnas,” kõneles rahvusooper Estonia muusikali „West Side Story” esmaesitlusel teatrijuht Aivar Mäe. „Ühtekokku käis ülekuulamistelt läbi üle 400 laulja. Uskuge mind, Londonis on häis lauljaid veel rohkem.” Põhjuseks, miks rahvusooperlased end Inglismaale ja Rootsi artiste kuulama sättisid, on tõik, et seekordne versioon Leonard Bernsteini kultusmuusikalist esietendub nii eesti kui ka inglise keeles.

„Aprillis alustame proovidega ning mõlemad koosseisud asuvad proove tegema inglskeelse versiooniga,” sõnas lavastaja Georg Malvius, mil moel ühe lavastuse kaks versiooni proovisaali ära mahuvad. „Kui ingliskeelne versioon valmis, jätkame eestikeelsega. Sel lihtsal põhjusel, et ingliskeelne trupp tuleb prooviperioodiks Tallinna ning on mõistlik nende proovitsükkel järjest ära teha, mitte neid edasi-tagasi Tallinna vahet lennutada. ”

Meeskonna kokkupanek oli Mäe sõnul just seepärast keeruline protsess, et tegu on kahe-trupi-tükiga. „Mängime seda ainult suvel ja mitte repertuaaritükina,” lausus Mäe. „Seda on repertuaaritükina raske mängida, sest on ääretult palju külalisartiste.”

Malviuse jaoks on see nüüdne „West Side Story” lavastus viies, kuid viimased paarkümmend aastat pole ta Bernsteini muusikali kuskil lavale toonud. „On väga hea väljakutse lavastada maailma parimat muusikali,” tunnistas Malvius. „Seda muusikali on mängitud kogu aeg maailma eri paigus väga lihtsal põhjusel – see on lihtsalt nii hea. Liiatigi on see „Romeo ja Julia” lugu, kus on lauljatel suurepärased partiid. Väga suur väljakutse on teha ka lavastust kahes keeles ja kahe trupiga. Peamine aga on muidugi Bernsteini muusika, mis on nii hästi kirjutatud. Tunnistan, selles muusikalis kõlavad minu lemmiklaulud!”

Lavastusel on kaks koosseisu – eestikeelne ning inglisekeelne. Eestikeelsete etenduste peaosalised on Hanna-Liina Võsa, Piret Krumm, Heldur Harry Põlda, Juss Haasma ja Tamar Nugis. Ingliskeelsete etenduste peaosalised on Jade Davies, Nicole Deon, Cameron Sharp, Davide Fienauri ja Jeronimas Milius. Malvius on taas kohal oma meeskonnaga: kunstnik on Ellen Cairns (Šotimaa), valguskunstnik Palle Palmé (Rootsi) ning koreograaf Adrienne Åbjörn (Rootsi). Orkestrit juhatavad Lauri Sirp, Jüri Alperten ja Kaspar Mänd.

„West Side Story” esietendub 24. ja 26. mail. Muusikalil on 31 mängukorda juunis ja augustis.