Foto: Pressimaterjal
Inimesed
5. veebruar 2019, 16:12

INTERVJUU | Eurovisioni võitja Netta: Eesti on minu unistus! Tahan, et keegi mind külla kutsuks (53)

Möödunud aastal Lissabonis toimunud 63. Eurovisioni lauluvõistluse võitjal Netta Barzilai on selja taga tegus aasta, mille sisse on mahtunud ülesastumised maailmakuulsates jutusaadetes, kohtumine prints Williamiga, Euroopa turnee ja erinevate edetabelite vallutamised. Krapsakas lauljatar pole jäänud aga loorberitele puhkama ja ilmavalgust on näinud tema esimene singel pärast võidulugu “Toy”.

Produtsentide Avshalom Arieli ja Stav Begeriga kahasse kirjutatud “Bassa Sababa” on kaasahaarava Aafrika biidiga pop-pala, milles 70ndate folkrokk kohtub kaasaegsete EDMi elementidega. Loo lüürikas väljendub Netta individuaalsus ja oma vigu ülistab ta hoopis jõudu andva allikana. See on eurolauliku ellu toonud uut hingamist ning avatud on järgmine peatükk tema muusikalises karjääris.

Kerime korra ajas tagasi – kus sa eelmisel aastal täpselt samal ajal oma elus olid?

Mis kuu üldse praegu on?

Veebruar.

Veebruaris olin ma juba võitnud Iisraeli versiooni telesaatest “The Voice”. Kuus kuud enne seda polnud mul raha üüri maksmiseks, olin pulmades taustalaulja – ma polnud isegi päris pulmalaulik. Seega tolle hetkeni olin ma rahatu ja mul puudus koht, kus ennast ja oma kunsti väljendada. Mul polnud mingit plaani, tahtsin lihtsalt muusikast elukutset teha ja otsustasin osa võtta ühest pöörasest saatest, mille auhinnaks sõit Eurovisionile. Ma ei osanud isegi finaali pääsemisest unistada, lootsin paar lugu teha ja seeläbi ehk paar keikkat saada, kuid järsku kõik plahvatas.

Kuidas Eurovisionil osalemine sind kui artisti mõjutas?

Olen pidanud läbi murdma uskumatult suurtest takistustest ja mõistsin tänu inimestele, kui tugev ma tegelikult olen. See on võimestamise ring – inimeste jaoks olin mina võimestav ja seeläbi andsid hoopis nemad mulle jõudu. Pidin silmitsi seisma nii paljude negatiivsete kommentaaride ja inimestega, mul oli palju probleeme ja mitmeid kriise. Taipasin tänu Eurovisionil osalemisele, kui tugev ja eriline ma olen. Inimesed on andnud mulle nii palju jõudu. Näen nüüd palju selgemalt, kes ma olen ja mida ma tahan, kuidas ma teen muusikat ja milline muusik ma soovin olla. See andis mulle hoobi jalaga tagumikku ja sundis mind ise laule kirjutama. Ma polnud varem kunagi midagi kirjutanud ega avaldanud, kuid avastasin, et vaeva nähes ja negatiivsusega silmitsi seistes on mul nii palju võimalusi. See annab mulle nii palju rõõmu, kui ma otsustan hommikul üles ärgata, voodist tõusta ja rabada tööd teha kuni päike loojub. Tunnen loomisest ja töötamisest rõõmu.

Oma võidulooga “Toy” ajasid sa taga sotsiaalset õiglust, kuid mis on “Bassa Sababa” ja selle roosa ninasarviku sõnum?

Kui väikese tüdrukuna hakkasin ma solvangute peale nutma ja tõmbusin kookonisse, siis nüüd otsisin ma enda jaoks looma, kes seda kaost sümboliseeriks ja ma leidsin roosa ninasarviku. 70ndatel sümboliseeris LGBT-kogukonda lilla ninasarvik, kes on väga valesti mõistetud olend. Ta on õrn, ta on taimetoitlane ja kahjuks praeguseks hetkeks väljasuremisohus. Minus on samuti peidus ninasarvik ja seda “Bassa Sababa” põhimõtteliselt ka tähendab. Tegemist heebrea keelse slängiga, mille otsene tõlge oleks “Jama, see on lahe”. Laulan sellest, kuidas pettumustest üle olla. On võimas probleemide eest jooksmise asemel nendega silmitsi seista. Iga negatiivne sõna, mis mind minu teekonnal segab, jookseb lihtsalt mööda külge maha Tuleb armastuse jõul tormata probleemi suunas ja öelda endale haiget tegevatele inimestele, et minuga ei tohi niimoodi rääkida, mind ei kohelda nii, ma ei vääri seda! Olen sellesse laulu armunud ja armastan iseseisvust, mida selle kirjutamine mulle pakkus. Elasin stuudios koos oma kahe kaasautoriga ja taipasin järsku, et ma olen ninasarvik! Üritasin neile ja video tegijatele seda ideed selgeks teha ning aidata ninasarvik ellu ärata. Mul on väga vedanud. Kulutasin selle video peale meeletult palju raha, mille olin pärast Eurovisioni võitu teeninud. Elan ikka veel samas kohas koos oma korterikaaslastega, kuid nüüd saan ma teha pööraseid videoid ja tuua ninasarvikuid ellu.

Pärast sinu Eurovisioni võitu on Iisraelis lahvatanud mitu skandaali – valitsus on võistluse korraldamise üle vaielnud ja paljud soovivad seda üldse boikoteerida – kas see lugu kõnetab veidi ka seda draamat?

Ma ei usu, et see lugu päris sellest räägib. See lugu ei kõnele poliitikast – see on Netta. Ma ei kavatse nutta ega alla anda, kavatsen nõuda vastuseid. Selles loos peitub palju huumorit, see on väga rõõmus peolaul. Muidugi on selles ka palju absurdi ja see näeb välja nagu üks videomäng. Võtan ka ise elu kui üht suurt mängu –  näen takistust, näen veel üht ja mõtlen oma järgmise sammu peale. See on väga põnev. Inimesed võtavad kõike liiga tõsiselt ja ka Eurovisionil on liiga palju draamat. Ma poleks aga võistlusel osalenud, kui ma poleks seda näinud ühe lõbusa mänguna. Elu on mäng – asjad ei juhtu niisama, kõigel on oma põhjus.

Kuidas fännid su uue singli vastu on võtnud?

Väga vastuoluliselt. Paljud vihkavad seda ja paljud armastavad seda, aga selline see elu juba on. Kui sinu muusika jätab inimesi külmaks, siis sa tead, et oled põrunud. Hetkel inimesed aga räägivad ja säutsuvad sellest ning reageeritakse palju ehk ma usun, et see toimib hästi.


Milline su järgmine muusikaline peatükk välja näeb?

Selles ei saa kunagi sada protsenti kindel olla ja ma ka ise ei tea seda, kuni see valmis pole.

Kas seal peatükis võiks peituda vähemalt üks täispikk album?

Ma ei usu albumiformaati. Avaldan esialgu lood ühekaupa ja ehk annan hiljem ka plaadi välja.

Aga Eestisse plaanid tulla?

Võib-olla pärast Eurovisionit. Eesti on minu unistus! Olen kuulnud, et seal on väga ilus. Tahan, et keegi mind kutsuks – kui mind kutsutakse, siis ma tulen!

Sa oled seda tänaseks päevaks vist umbes miljon korda esitanud – ütle ausalt, kas “Toy”on sind juba ära ka tüüdanud?

Kas mul on sellest loost juba kõrini? Oi, see on väga põnev küsimus. Ma ei tea, kas ma saan sellele vastata. (Puhkeb naerma) Ma ei tea, kas ma tohin vastata. Sorry, see on suurepärane küsimus, aga ma ei saa endal lubada sellele vastata.

Kardad sa jääda nii-öelda ühehitiimeks?

Ma ei tunne end ühehitiimena. Kui inimesed tahavad mind nii nimetada, siis tehku seda, see on juba nende probleem. Enda jaoks ma seda pole. On väär muusikat tehes pabistada, kas järgmisest loost saab hitt või mitte. Ma ei ole hitimeister, ma olen muusik ja minu jaoks pole oluline, kas lugu on hitt või mitte. Tähtis on see, mida ma taotlen ja kas tunne on õige, kas sellesse pandud töö on seda väärt. Näen palju vaeva ja ma ei muretse ühehitiimeks jäämise pärast, sest ma pole pärast Eurovisioni võitmist töö rabamist lõpetanud. On toksiline karta olla ühehitiime.

Millised eelmise aasta eurolaulud sul jätkuvalt playlistis on?

Kuulan ikka veel Saara Aaltot ja loomulikult Eleni Foureirat. Ma ei mäleta täpselt, kes see oli, aga see ustega number oli äge.

Sa mõtled Moldovat eks?

Jah, just! See (DoReDos - “My Lucky Day”) oli üks geniaalsemaid etteasteid üldse.

Oled tänavustega eurolauludega ka juba tutvust teinud?

Prantsusmaa oma on minu meelest väga hea. Mul pole olnud võimalust kõiki kuulata, kuid mäletan Bilal Hassani oma – tegemist on väga erilise osalisega.

Millist nõu sa Tel Avivi sõitvatele eurofännidele annaksid?

Oodata võib maailma kõige paremat pidu – Tel Avivi rahvas juba teab, kuidas pidu panna. Tuleks lihtsalt kohale sõita ning avada oma meel ja süda. Unustage kõik, mida selle paiga kohta on räägitud!