Matti ja Pia Nykänen 2015. aasta detsembris Soome presidendi iseseisvuspäevavastuvõtul. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
5. veebruar 2019, 15:45

Lesk avaldas tõe Matti Nykäneni surmaeelse seisundi kohta (38)

Matti Nykäneni lesk Pia rääkis Soome väljaandele Seiska 55aastase suusahüppelegendi lahkumisest. Tema kinnitusel võitles kiirabi Matti elu eest, kuid jäi surma ees võimetuks. 

Soome kõmuväljaanne kirjutas 1996. aastal, kuidas Matti Nykänen oli oma toonase abikaasa Sari Paanalaga pulmareisil olles südamerabanduse saanud. Eile teatas Seiska avalikkusele olümpialegendi surmast.

Umbes 12 tundi pärast Matti lahkumist käis väljaande esindus lesk Pia Nykäneni loal talle kaastunnet avaldamas. Pisarais Pia võttis külalised vastu enda ja Matti ühises kodus Joutsenos. Sealsamas oligi spordi-, naiste- ja laulumees oma viimsed hingetõmbed teinud.

„Ma ei usu, et see on tõsi,“ on abikaasa surmast vapustatud lese sõnad kodumaja uksel.

Pia rääkis Seiskale, et Matti suri ootamatult esmaspäeva öösel umbes kesköö paiku. Reede hilisõhtul oli Nykänen andnud Helsingis kontserdi. Helsingin Sanomate allika väitel polnud Matti just heas vormis. Sügisel oli tal diagnoositud suhkruhaigus, kuid ta ei suutnud viinakuradit seljatada. Sõber Kai Merilä sõnul kahjustas Nykänen oma tervist ka sellega, et võis olla pikka aega söömata.

Kontserdil käinud Katja Pilkevaara rääkis Iltalehtile, et Matti oli esinemise ajal täiesti purjus, unustas laulusõnu ning jättis üldse väsinud ja kurnatud mulje Pärast šõud palus Katja Mattil koos temaga poseerida. Matti olnud varmalt nõus. See võib olla üldse kõige viimane foto legendaarsest möllumehest. 

Laupäeva ja pühapäeva veetis Matti kodus abikaasa juures. Pia sõnul oli mehe enesetunne olnud halb. Matti ei jaksanud peaaegu üldse liikuda. 

Kuid surm oli Pia sõnul ikkagi täiesti ootamatult saabunud. 

Kui Pia märkas, et abikaasa ei hinga, helistas ta kohe päästeameti numbril ning alustas elustamist. „Kiirabi tuli kärmelt,“ kinnitab lesk. Parameedikud hakkasid Mattit elektrišokiaparaadiga elustama. „Nad tegid seda tõesti kaua, kuni ütlesid, et midagi pole enam teha,“ räägib Pia.

Kui surnuauto Matti elutu keha minema toimetas, varises Pia enda sõnul kokku. „Mu süda murdus, kui politseinikud andsid mulle tagasi P-tähega ripatsi, mis oli Matti kaelas rippunud ...“