Matti Nykänen 1988. aastal koos oma esimese abikaasa Tiina Hassineniga Foto: VIDA PRESS
Inimesed
4. veebruar 2019, 11:02

Matti Nykäneni kirev elu: kuus abielu, naisepeks, pussitamine ja viin-viin-viin (30)

Noore sportlasena maailma tippu tõusnud Matti Nykäneni tunti viimased mitukümmend aastat ennekõike tema kireva eraelu, poplauljakarjääri ja pummeldamise poolest. Mullu sügisel diagnoositi Mattil diabeet, kuid tema kinnitas: joomist ta ei jäta.

Esmaspäeva öösel 55 aasta vanuses surnud Soome suusahüppelegend jõudis abielus olla kuus korda, kirjutab Iltalehti. 

* Esimest korda abiellus Matti 1986. aasta talvel modell Tiina Hassineniga, kellega ta oli tutvunud sama aasta suvel treeninglaagris. 1987 sündis neile poeg Sami, kuid juba järgmisel aastal abielu purunes.

* 1988. aastal esimesest kaasast lahku läinud Matti leidis kiirelt uue armastuse. 1989. aasta jaanuaris kihlus ta Pia Hynnineniga. Samal suvel peeti pulmad, järgmisel aastal tuli ilmale tütar Eveliina.

Abielu oli tormiline. Matti vägivaldsuse tõttu kutsus Pia mitu korda politsei, kuid püüdis siiski lapse nimel abielus vastu pidada. Ühine Lanzarote reis tõestas, et sellel liidul tulevikku pole: abielupaari konflikti lahendamiseks oli vaja kuue politseiniku rammu. 1991. aastal mindi lahku.

* 1992. aastal salvestas suusahüppestaar üllatuslikult albumi  „Yllätysten Yö“, mida saatis suur menu. Kolm aastat hiljem tutvus Matti restoranipidaja Sari Paanalaga, kellest sai 1996. aasta augustis tema kolmas seaduslik kaasa. Nykänen võttis austuse märgiks Sari perekonnanime ning kolis tema juurde Kesk-Soomesse, et ühist restorani kavandada. Kuid kaks aastat hiljem oli abielu läbi ning Matti taas Nykänen.  

Matti ja Mervi jõudsid abielus olla kaks korda. Pildil kuulus paar 2005. aastal. Foto: All Over Press Finland

* Nykäneni kuulsaim eksabikaasa on Tapola vorstivabrikantide suguvõssa kuuluv Mervi Tapola, kellega Matti tutvus 1999. Õige pea oli Mervil kihlasõrmus sõrmes ning 2001. aastal peeti pulmi. Kaks aastat hiljem mindi lahku, kuid magusa leppimise järel abielluti 2004. aastal uuesti. Samal aastal mõisteti Nykänen kaheks aastaks ja kaheks kuuks trellide taha 59aastase mehe pussitamise eest. Veretööle oli eelnenud sõrmkooguvedamine. Purjus Mattit tabas seejärel raevuhoog ning väits asus välkuma. 

Kuigi Mattit ja Mervit ühendas muusikaarmastus ning nad astusid vahel üheskoos laval üles, kurtis naine Matti vägivaldsuse üle. Pahatihti tõusid tülid ühise kärakapanemise käigus. Kuulus paar jõudis abielu jooksul lahutuspabereid 15 korda sisse anda. 

2006. aastal mõisteti spordiäss abikaasa peksmises esmakordselt süüdi, kuid pääses 57tunnise üldkasuliku tööga. Kuid 2009. aasta jõuludel vehkis purjus Matti naise poole noaga ning üritas Mervit hommikumantli vööga kägistada. Pika kohtuliku vaagimise tulemusel saadeti Nykänen ligi poolteiseks aastaks trellide taha. Lisaks pidi ta maksma Mervile 5000 eurot valuraha ning tasuma tema kohtu- ja ravikulud 9000 euro väärtuses.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Katja Teinilä (@ilovehelsinki) on

* 2010 läksid Matti ja Mervi lõplikult lahku. Nykäneni uueks silmarõõmuks sai endine võrkpallur ja reality-täht Susanna Ruotsalainen. 2011 kihluti ning armastus paistis Matti viinahimu peletavat, kuid lõpuks algas pummeldamine taas. Pulmadeni ei jõutudki ning 2013. aasta algul kolis Susanna Matti korterist välja, kui mees parajasti Kanaari saartel kontserti andis.

* 2013 tutvus Matti oma kontserdi järel Pia Talonpoikaga, kellele ta juba kolme kuu pärast abieluettepaneku tegi. Järgmisel aastal peetigi pulmi. Selle abielu katkestas alles Matti Nykäneni surm. 

* Alles mõni nädal tagasi oli Matti kinnitanud Aamulehti intervjuus, et tunneb end vaatamata suhkruhaigusele hästi. Kuid spordilegendil oli suur mure, mida ta reporteriga jagas. „Olen vanaisa, aga ma ei tohi oma lapselastega kohtuda. Jah, see on väga kurb.“ 

Matti seletas, et lapselaste vanemad ei soovi nende läbikäimist. „Ma tean, et nad hakkavad seda veel kahetsema, ja loodan, et olukord muutub.“

2011. aasta lõpus ilmnes, et Matti vallastütar Anniina (praegu 30) sai emaks. Toona kandis Nykänen parajasti vanglakaristust kallaletungi eest oma eksabikaasale Mervile. Nykäneni vallastütar oli juba varem öelnud, et ei kavatse oma lapsi nende kuulsa vanaisaga kokku viia, sest Matti pole tema elus osalenud.