Matti Nykänen esinemas 2007. aastal Tallinna klubis Papillon. Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
4. veebruar 2019, 09:43

VIDEO | Matti Nykänen andis alles reedel täismajale kontserdi (14)

„Lenda, Nykäneni Matti! Tule elusana tagasi!“ Nõnda laulis reede öösel Helsingi restoranis publiku hõisete saatel Soome suusahüppelegend Matti Nykänen. See jäi sportlastee katkemise järel poptähe karjääri valinud Matti viimaseks kontserdiks. Täna öösel lakkas 55aastase elupõletaja süda tuksumast.

Iltalehti ajakirjanik Heljä Salonen käis reede õhtul Helsingis Laajasalos Pallogrilli-nimelises restoranis Matti Nykäneni kontserdil, mis jäi legendaarse spordi- ja elumehe viimaseks ülesastumiseks. 

Ehkki Nykänenil oli eelmisel sügisel diagnoositud suhkruhaigus, oli ta Saloneni kinnitusel heas hoos. „Ta võttis kõigiga kontakti ja kõik tahtsid Mattit katsuda. Mõningaid inimesi tõstis ta lausa lavale,“ kirjeldab Salonen šõud, kus kõlas kuulsa hiti „Lenda, Juri Gagarin“ tavapärane Matti-teemaline tõlgendus. Videojäädvustusest on aru saada, et põhiline laulja on siiski Nykäneni taustabändimuusik. 

Mõningate fännidega oli Nykänen ka kaelustanud, räägib ajakirjanik. „Inimesed olid väga rahuloleva moega ja kõik tegid sotsiaalmeediasse palju sissekandeid. Ülesastumine oli professionaalne,“ kinnitab Salonen. 

Reedesel kontserdil kohal olnud Pallogrilli ettekandja Eija Nuutinen kuulis Nykäneni surmauudist Iltalehtilt. „Väga kurb. Tõeliselt šokeeriv uudis,“ ohkab Nuutinen. Tema sõnul oli reedene kontsert tasemel ja rahvast oli palju. Palju pileteid oli ostetud eelmüügist. Saal olnud täis ja Matti esinenud umbes poolteist tundi. Helsingin Sanomate allika sõnul ei saanud Matti esinemist siiski kuidagi energiliseks nimetada - elupõletamise jäljed andnud endast märku ning artisti vaherepliigid olnud segased. 

„Eelmüügist pileti ostnud inimesed ütlesid, et tahtsid Nykäneni vaatama tulla, kuna ta on nii suur legend. Mitmed meenutasid tema sportlaskarjääri, seda, mida ta on Soome heaks teinud. Ta oli Soome jaoks tähtis inimene,“ toonitas Pallogrilli ettekandja Eija Nuutinen.