Jüri Ratas ja Kaja KallasFoto: Mati Hiis
Poliitika
4. veebruar 2019, 08:06

Suurim hulk valijaid loodab järgmises koalitsioonis näha Kesk- ja Reformierakonna liitu (85)

Uuringust, valijate eelistustest järgmise valitsuskoalitsiooni koosseisu kohta, selgus, et kahe suurpartei – Keskerakonna ja Reformierakonna – toetajate seas on märkimisväärne soov teha kahepeale uus valitsus, Isamaa valijatel on Keskerakonnast täiesti kõrini ja meessoost valijad eelistavad huvitavat koalitsiooni, mis tooks valitsusse ka seni välistatud EKRE.

Eesti Päevaleht lasi jaanuaris Turu-uuringute AS-il uurida valijate eelistusi järgmise valitsuskoalitsiooni koosseisu kohta, milles selgus, et kahe suurpartei liidu soosimine juhib nii üldises valijate eelistuste tabelis kui ka nende endi valijate seas – Reformierakonna valijatest soosib liitu 20 protsenti toetajaid, Keskeakonna valijatest soovib viiendik näha suurerakondade koalitsiooni.

Kesk- ja reformierakonna koosööd toetavad naised rohkem ja üllataval kombel on sellise liidu poolt ka hulk venekeelseid valijaid, kelle jaoks on tavaliselt Reformierakond punane rätik.

EKRE ei ole valijate soovide põhjal sugugi täiesti välistatud partner ja kõige märkimisväärsem ühisosa paistab EKRE valijatel olevat Keskerakonnaga, samas kui Keskerakonna valijate eelistuses on EKRE kolmas eelistus.

Meeste ja naiste ettekujutus eelistatud koalitsioonist on nagu öö ja päev – mehed arvavad, et järgmine valitsus võiks koosneda Reformierakonnast EKREst ja Isamaast, samas kui naiste seas on selle liidu toetajaid kõige vähem ja eelistatuim on Keskerakonna ja Reformierakonna liit ning millele järgnevad võimuliidud, mille selgroo moodustaksid Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik erakond.