HARUKORDNE: „Jazzkaar on olnud festival, mis on aidanud noortel mugavustsoonist välja tulla ja andnud neile sõnumi: tehke nüüd, teil on võimalus esineda! Selles mõttes on Jazzkaar läbi ajaloo olnud harukordne,“ jätkus muusik Raivo Tafenaul juubeliaasta Jazzkaare programmi tutvustamisel Anne Ermile vaid kiidu- ja imetlussõnu.Foto: HEIKO KRUUSI
Saund
2. veebruar 2019, 18:34

Juubeliaasta Jazzkaar teeb kummarduse esimesele festivalile

„Jazzkaar on olnud festival, mis on aidanud noortel mugavustsoonist välja tulla ja andnud neile sõnumi: tehke nüüd, teil on võimalus esineda! Selles mõttes on Jazzkaar läbi ajaloo harukordne,“ ütleb Raivo Tafenau, kes esines ka 30 aastat tagasi peetud esimesel Jazzkaarel.

 „Täna oleme siin, et luua silda 1990. aasta ja tänase vahel, sest kevadel tähistab Jazzkaar 30. sünnipäeva,“ ütles selle peakorraldaja Anne Erm Sakala keskuses, kus avalikustati kevadise juubelifestivali esinejad. Minikontserdiga esinesid Raivo Tafenau ja Sofia Rubina. Just Sakala keskuses sai omal ajal Jazzkaar alguse.

„Ma nüüd tean, jah tean, kuis algab märtsis mai, sest seda tunda võin…“ viis Sofia Rubina kohalolijad tuntud Uno Naissoo lauluga kevadisse meeleollu. Jazzkaare kontekstis algab aga sel aastal mai mitte märtsis, vaid aprillis, ehk festival toimub 19.–28. aprillini Tallinnas Telliskivi loomelinnakus. 

„Raivo Tafenau on pannud kokku bändi, kus koos temaga mängivad need, kes ka juba 30 aastat tagasi olid rivis ja tuntud – Tanel Ruben, Taavo Remmel ja Tõnu Naissoo. Koos musitseerivad ka Ain Agan ja Raul Vaigla ning on ka noorema generatsiooni esinejaid,“ ütles Anne Erm.

Jazzkaar 30 esitlus Sakala keskuses. Foto: HEIKO KRUUSI

„Sina andsid mulle tookord publiku ja selle võimaluse,“ märkis tema poole pöördudes Raivo Tafenau. „Noored poisid, nagu me siis olime, mängisime ju ellujäämiseks igal pool. Mina mängisin tol ajal Tallinkil tantsubändis. Nagu on teada, ei teki seal väga hüppelauda. Ja kui Anne pakkus mulle neid kontserte teha, oli see äärmiselt erutav ja ka äärmiselt suur vastutus.“

Raivo Tafenau meenutas, et festivali esimesed kümme aastat võttis Anne Erm tal alati nööbist kinni: „Taff, nüüd on vaja!“ „Kui ma silman ka selle aasta kava, on kõik Eesti tegijad seal sees. Nii tore ja soe on vaadata, et jätkate täpselt samas vaimus!“

Raivo Taffenau märkis ka, et Anne Erm ei ole mitte lihtsalt Jazzkaart korraldanud, vaid on olnud mitmetele suurtele projektidele oma ideedega toeks. „Ma ei tea, kust sa neid ideid võtad!“ imestas muusik.

Juubeliaasta Jazzkaar on kummardus 30 aastat tagasi peetud esimesele festivalile ja toob publikuni nii Eesti džässiparemiku uute albumitega kui ka USA tänaste džässitähtedega. Põhiprogrammis on üle 60 kontserdi. Eestisse jõuavad maailma staarid, keda võib leida ka Euroopa olulisemate džässifestivalide kavadest. Eesti artistidest on teiste seas lavalaudadel Jarek Kasar-Jaan Pehk & Kirke Karja, Kadri Voorand & Mihkel Mälgand, Lenna Kuurmaa & Mick Pedaja, Raul Ukareda bänd. Peaesinejad on Bobby McFerrin, John Scofield, Joshua Redman ja Judith Hill.  

„Öelge sõpradele ja tuttavatele edasi, et Jazzkaare kevadine kava on nüüd avalik. Linnud laulavad, liblikad lendavad, päike paistab, ja kohal on ainult hea muusika!“ ütles Anne Erm festivali tutvustuse lõpetuseks.