Foto: PantherMedia/Scanpix
Uudised
26. september 2020, 15:38

8 tegevust, mis aitavad lapsi raamatute maailma juhatada

Laste vähene huvi raamatute vastu ei ole enam kellelegi saladus. Suur osa tegemata tööd on siin ka vanematel, kes ei oska oma lapsi raamatute maailma juhtida.

Portaal Parenting kirjutab, et mida varem lastes raamatute ja lugemise vastu huvi tekitada, seda parem. Aktiivsemalt hakkavad lapsed lugema siiski alles viie-kuue aastaselt. Samas on ära toodud ka kaheksa igapäevast tegevust, mis aitavad lastes huvi raamatute vastu tekitada.

* Ära räägi lapsega pudikeeles. Et laps hakkaks lugema, tuleb juba varakult temaga selgelt ja otse rääkida.

* Ole elav eeskuju. Lastele tuleb raamatuid ette lugeda, kuid tuleb ka ise laste nähes lugeda - lapsed õpivad elavast eeskujust ning jäljendavad oma vanemaid meeleldi.

* Hoia raamatud lapsel käeulatuses. Uuringud on näidanud, et lapsed, kellel raamatud on kättesaadavad ka kodus, õpivad varem lugema ning on haridusjanulisemad võrreldes nendega, kellel ligipääsu raamatutele pole.

* Kirjelda lapsele ümbrust. Kõne arendamisel ning ka lugemaõppimisel on oluline see, kuidas vanem lapsega räägib ning kui palju ta lapsel pidevalt ümbrust kirjeldab: kõiki värve, esemeid,pilte jne. Sõnamängud on head!

* Alustada tuleb varakult. Tegelikult võid raamatut lugema hakata juba kolmekuusele lapsele. Ta ei pruugi juttu mõista, kuid ta kuuleb häält ja saab raamatut katsuda.

* Arutle loetu üle. Kui laps on suurem, arutle temaga loetu üle. Mida kaasahaaravam lugemisprotsess on, seda parem.

* Jää ühe lemmiku juurde. Vanematele on vägagi tüütu sajandat korda ühe ja sama muinasjutu lugemist alustada, kuid laste jaoks on kordamine oluline. Lapsed naudivad lugusid rohkem, kui nad neid juba teavad või kui teema neid köidab.

* Lugege sageli. Lugema ei pea ainult unejutuks, seda võib teha ükskõik millisel ajal. Ka reisil või midagi oodates aitab lugemine pause täita. Piisab ka mõnest minutist lugemisest iga päev, et lapses huvi tekitada.