Fentanüül oli aastaid Tallinna tänavate tapjadroog. Mingil põhjusel leiab enim fentanüüli diilereid just Keskerakonna ridadest.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Krimi
1. veebruar 2019, 14:24

Kellel kanep, kellel korgijook! Milliste narkokuritöödega on vahele jäänud parteide liikmed? (48)

Jah, pealkirjas esitatud väide on meelevaldne, sest pea igas erakonnas on narkokurjategijaid ja ka vahele jäädud droogid on väga erinevad, kuid huvitaval kombel tulevad ikka erinevate erakondade juures välja kindel narkootikum, mis tooni annab.

Rebimine narkokurjategijate seas kõige populaarsema erakonna peale on muidugi tihe, aga annab täiesti loogilise vastuse – mida suurem erakond, seda suurem hulk narkokurjategijaid. Kokku on Eesti erakondades olevate inimeste arvel 167 narkokaristust.

Keskerakond võtab kindla esikoha – nende ridadesse kuuluvad inimesed on karistatud 54 narkokuriteo eest.

Reformierakond jääb mõnevõrra maha – 38.

Ehkki reitingutes päris nii hästi ei lähe, siis vähemalt narkokurjategijate reas on Isamaa vapralt kolmas – 28.

Sotsid neljandad – 15.

Nende suur konkurent EKRE kohe kuklasse hingamas – 13.

Teised jäävad juba kaugemale – rohelised 8, teistel juba vähem.

Aga nüüd siis pealkirjas esitatud küsimuseni. Rohelistega on kõik juba alguses selge, nende droog on kanep. Raoul Luigend on suisa kaks korda kanepiga vahele jäänud.

EKRE narkokurjategijaid on piisavalt vähe, kuid ometi tuleb nende lahendites esile GHB ehk rahvakeeli korgijook ehk viimasel ajal tuntud vägistamisdroog. Eelmise aasta lõpus EKREga liitunud Randel Berendsen on kahel korral narkokuriteo eest karistada saanud.

Sotside puhul ei tule ühtegi kindlat eelistust välja – vahele on jäädud igasugu droogidega alates kanepist kuni metüülfentanüülini.

Isamaa ja Reformierakond on rohkem peodroogide erakonnad, kus tooni annavad amfetamiin, kokaiin ja ecstasy. Mitmekordseid karistatuid leiab mõlemas parteis mitmes. Oravaparteis Sven Berg, Igor Kartsev, Raigo Kõre, Maksim Pilipenko, Reena Vaikla. Isamaa ridades Aleksei Balahnitšov ja Aleksandr Krõlov.

Viimaste aastate jooksul sadade inimeste elu lõpetanud fentanüüliga äritsejaid leidub mitmes erakonnas, kuid enamasti kõigest üks kurjategija erakonna kohta. Mitmes pole neid ühtegi. Samas peaministriparteis Keskerakonnas on fentanüülidiilereid peaaegu kümme. Pavel Judin, kes liitus 2013. aastal, on fentanüüliga vahele jäänud koguni kahel korral. Korra viskas ta politsei eest põgeneda üritades fentanüüli keskturu juures olevasse ostukärru.

Teisi korduvaid narkokaristatuid on veelgi – Lauri Koljal, Alex Kozlowski, Andrei Maslennikov (temal on suisa kolm karistust, muuhulgas ka fentanüüliga), Jevgenia Mitjanina, Jaanus Pikkoja, Sergei Põllup.

Kummalisi detaile leiab karistatute seas veelgi – Andrei Danilov sai narkokaristuse värbajana. Sõber küsis temalt tööd, Danilov rääkis seda enda pojale ja poeg andiski sõbrale tööd – narkodiilerina.

Siin siis õige vastus pealkirjas esitatud küsimusele:

Rohelised – kanep
Reform – amfetamiin ja ecstasy
Keskerakond – fentanüül
EKRE – GHB ehk korgijook
Sotsid – kõike segamini
Isamaa – amfetamiin

P.S. Et Vabaerakonnale ei tunduks, et nemad on taaskord välja jäetud, nagu juhtus Delfi valimiskompassi ja Postimehe peaministrikandidaatide intervjuudega, siis märgime siinkohal ära, et Vabaerakonnas on üks narkokurjategija, seda aastast 2010.