Margus VaherFoto: Teet Malsroos
Inimesed
1. veebruar 2019, 14:27

Margus Vaher astub vägivalla all kannatavate naiste toetuseks välja: enamik mehi võtaks enne mürki, kui tõstaks kätt enda naise või lapse vastu (4)

Margus Vaher on kokku pannud rokkansambli KOBRA, mis koosneb viiest mehest, keda ühendab armastus vanakooli roki ja bluusi vastu, mida on kuulda ka nende esimesest singlist ”Nii ma siis lendan”. Koos võtsid mehed vastu otsuse, et nende esimene 6.märtsil toimuv kontsert saab olema heategevuslik ning kontserdi kogu tulu annetatakse naiste turvakodule.

“Just sel hetkel, kui alustasime proove enda esimeseks kontserdiks tuli avalikkuse ette lugu mehest, kes piinas, peksis ja ähvardas võikalt oma naise ära tappa. Hakkasime bändikaaslastega omavahel arutama, mis saab ühel mehel elus juhtuda, et ta nii julmaks muutub või mis siis, kui selline asi juhtuks meile lähedaste naistega,” jutustab bändi solist Margus Vaher.

”Usun, et enamik mehi võtaks enne mürki, kui tõstaks kätt enda naise või lapse vastu. Uurisime bändiga teemat ja faktid olid jahmatavad. Sellest lähtuvalt otsustasime bändikaaslastega ühiselt annetada kogu meie esimese kontserdi tulu täielikult selleks, et saaks jätkuda naiste toetamine ja julgustamine destruktiivsest ja vägivaldsest suhtest välja tulemiseks. Siin ei olnud küsmustki. Selline toetuskontsert ei jää meil kindlasti viimaseks” ütles Vaher.

Eesti Naiste Varjupaikade Liidu andmeil on aasta-aastalt järjest kasvanud abivajajate arv, õigusorganite poole pöördus neist ainult käputäis.

2015. aastal pöördus naiste tugikeskuste poole 1763 naist, nendega elas tugikeskuses ja käis nõustamisel 165 last.

2016. aastal pöördus tugikeskustesse 1990 naist, naistel oli kokku 1506 last, kellest 190 elasid samuti tugikeskuses.

2017. on abi vajanud naiste arv samuti kasvanud. Täiesti muutumatult kogevad naised enam vaimset vägivalda, ning liiga tihti kogevad vägivalda lisaks naistele ka lapsed.

”Just selle koletu statistika tõttu soovime bändiga omalt poolt teha tunnustada neid, kes igapäevaselt nii raskes elusituatsioonis olevaid naisi abistavad ning kutsuda teisigi üles enda solidaarsust väljendama aidates omalt poolt just sellise panusega, mis igaühele jõukohane”, teatas Margus.

Ansambli KOBRA koosseisu kuuluvad bassist Mart Veski, kitarrist Erkki Reimann, klahvpillimängija Tarmo Sillaots ja trummar Eimel Kaljulaid.

 

KOBRA kontsertide kohta leiad täpsemat infot SIIT.