Seda pead sissetoojatelt küsima, miks nad soomest nii "maitsetuid" kartuleid toovad? Ehk toovad odavaid seakartuleid, et rohkem vahelt teenida. Soomes on poes väga häid sorte, parema maitsega kui enamus eesti omi.
Lihatootjad on juba küllalt suure rünnaku all, terved suured ketid arvavad (tesco) võtab osadest poodides müügilt liha ja piimatooted. Nõeltega toidu saastamine on käigus rahva hirmutamiseks. Mõelge selle peale enne valima minekut, mis ümberringi toimub, sh juba Soomes, UK-s ja mujal. Eesmärk on äielik kontroll toidu üle ja selle üle, kes üldse toitu saab.
Sisse veetav kaup pärineb sealt kus toteeritakse pöllumajandus tootmist ja vahendajad teenivad .Lisaks takistavad need vahendajad kohaliku tootmist igati .
Samas on tootjatel õigus oma kaup müüa Eestist välja, arvestamata siinset vajadust. Kui ostujõudu elanikel piisavalt ei ole, sis seda lihtsalt ei ole, kas siis doteerida põllumajandust või tõsta elatustaset? Kõigile ei ole isegi 140 € toimetulekumiinimumi kindlustatud, need inimesed ei oma õigust elule?
Alustuseks tahan teada ,et kuna hakatakse aru saama kahest asjast .Tuleb doteerida Eestis pöllumajandust samuti nagu mujal riikides ja iga riik peab oma rahva ise ära toitma .Meil antakse vahendajatele vöimalus tuua sisse odavat kaupa ,et priskelt teenida .
Kui tuuakse välismaalt sisse, peaks hind oluliselt langema. Eesti kasvatajad, nagu kaupmehedki, ei unusta ennast üldse ära. Poolast ja vahel ka Soomest toodud kartul on oluliselt odavam kohalikust. Poolast sibul samamoodi. Nii et kui nüüd tõstetakse sellel ettekäändel hinda, siis see on lausvale. Aga tundub, et hinna tõstmine juba põhimõtteliselt kokku lepitud.
No eelmisst suvest johtuvalt näitas statistika ammati, et kartuli saak oli kõigest 3% väiksem eestis. Ja tegelikult ei lõpe nad otsa, vaid nad on tavatult väikesed. Kapsapead on üsna hea kaaluga, tihedad, samas samuti väikesed. Kuivusest tingitult.
Ka leedu kartul on tavalisest väiksem.
Samas poola õun on sees eesti kartuli hinnaga. Sõõge rohkem õunu. Üsna hea kvaliteediga ja ilusad.
Õige, see on otseselt Kiisleri regionaaloliitika tulemus ja seab lähiaastatel ohtu 2/3 elanikkonnast, kellel enam mingit ise toidu kasvatamise võimalust ei ole. Eelmise väikese jääaja nällgadega need kõik hukkusid.
Nõelad friikates, kartulites ja maasikastes, maailma eri paigus, on sõnum, et kohalike talunike elu tehakse kibedaks ja väiketootmine keelatakse üldse, väidetavalt toiduohutuse nimel. Võtke mõistus pähe, enne valima minekut!
No seekord oli asi siiski halvas suves. Kuid praegu toimub kliima jahenemine ning varsti ei pruugi meie põldudelt enam mingit saaki saada. Siis alles näeme hinnatõusu.
Ei ole minu silmad veel näinud, et eesti kapsas ja porgand oleks odavamad kui imporditud.mis vahe on läti ja eesti kapsal-hinnavahe.Suvel kiidetud eesti maasikas oli valga lähedal põlluservas neli euri. Sõitsid pool tundi Läti poolel said maasika ühe viiekümnega.Mingit vahet maitsel küll ei tundnud.
Tervislikult ( st ka juurvilju süüa) toituda pole lihtne. Sel sügisel nägin korra musta rõigast Maximas. Mujal pole olnud. Äsja käisin otsimas toorest peeti, ei leidnud ( turule pole veel jõudnud). Varem väljapool Tallinnat elades tegin alati perele pärast ujulas käimist tervisejooki - segasin peedi, porgandi, värske kapsa ja hapukapsa mahla. Praegu Tallinna kesklinnas elades pole värskekapsa mahla näinud.
Aia tänava Rimis tulid ilmselt uued ülemused ja kauplus sisustati oskuskikult ümber.
Siis tundsin rõõmu. Nüüd peab kurbusega tõdema, et kaupa on jube vähe. Isegi Devini vett.
KOMMENTAARID (39)