Foto: Jörgen Norkroos
Eesti uudised
31. jaanuar 2019, 06:53

Neljandik lasteaialapsi vajab eripedagoogi abi, spetsialiste peab aga tikutulega taga otsima (38)

Haridusliku erivajadusega lasteaialaste arv on kümne aastaga kolmekordistunud, kuid laste aitamiseks hädavajalikke logopeede ja eripedagooge peab tikutulega taga otsima.

Kümme aastat tagasi vajas spetsiaalset abi umbes 7–8 protsenti lasteaialapsi, samas möödunud õppeaastal juba 23 protsenti ehk iga neljas või viies lasteaialaps, kellele ei olnud võimalik professionaalset abi pakkuda, kuna SA Innove hariduse tugiteenuste agentuuri juht Nele Labi sõnul on praegu üle Eesti puudu vähemalt 70 logopeedi.

Logopeede koolitab Eestis ainult Tartu ülikool, mis viimastelt aastatel saatnud tööturule 6-11 logopeedi, kuid samal ajal lahkub igal aastal kordades rohkem, kas pensionile või muule ametile, sest palk või töötingimused ei tasu end ära. Näiteks Tartus oli veel möödunud aastal lasteaias töötava logopeedi keskmine brutopalk umbes tuhat eurot ja Eestis on ka kohti, kus logopeedid said kuus ainult 800eurost brutopalka.

Logopeed Signe Raudik nendib, et kui abivajava lapse probleemiga ei tegeleta, võib tekkida nö lumepalliefekt: lisanduvad näiteks käitumishäired, agressiivsus, hiljem õpiraskused koolis.

Refereeritud aritli täistekst Eesti Päevalehes.