Tele

„PEALTNÄGIJA“ VIDEO | Arst lootusetus seisus inimeste elus hoidmisest: minu meelest on see ikkagi sulaselge piinamine (65)

LISA KOMMENTAAR

mis krt 13. märts 2019, 15:51
väävlijärve ja veel igaveseks? TIKUD TULEB KAASA VOTTA.
?6. veebruar 2019, 12:41
Elushoidmise põhjuseks vana ugulase pension? Kui suur on keskmine pension ja kui suur on hooldekodu tasu kuhu lamaja haige satub? Pool tuleb omastel juurde panna. Väga nõme kommentaar!
6. veebruar 2019, 12:38
Sa vist ei lugnud artiklit läbi enne kommenteerimist. teinekord võikisid seda teha.
xxx6. veebruar 2019, 12:35
Selleks, et lamajat haiget kodus hooldada pead võtma ennast töölt lahti või palkama hooldaja (keda paraku ei leia ka tikutulega ja maksab väga palju). Kui sa aga koju jääd siis sulle maksab riik hooldamise eest 36 eurot ja hijem ei taha tööturul sind enam mitte keegi. See pole nii lihtne nagu kõrvalt vaadata.
www1. veebruar 2019, 09:18
selgeks tuleb rääkida sõnade tähendused. ELUS HOIDMINE, mida see täpselt tähendab, millised olukorrad sinna alla käivad? Ilmselt need, kes vajavad 24x7 voodihaigena hooldust. Ja mida siis teha, kui inimene on selles olukorras? Haiglasse nad ei mahu, kodune hooldus käib töötavale lähedasele üle jõu igas mõttes. Seega siis täieliku hoolduse pakkumine hooldusasutuses. Ja see on kallis, ju aab igaüks aru, et 500 eest hooldajaid ei saa. Hooldajaid, keda sõimeldes nõuavad lähedased???
Siis kutsu.1. veebruar 2019, 08:57
Kedagi appi. Tõstma ei peagi.Keerata vaja.
Jupike1. veebruar 2019, 07:56
Jah, see oleks kõige ideaalsem variant...
küsimus1. veebruar 2019, 01:04
Kas on õiglasem siis lootusetuid, piinlevaid haigeid, selliste summade eest elus hoida? Samas kui teistele raskelt haigetele ja invaliididele, kes veel tahavad ja suudavad endaga toime tulla, raha seetõttu ei jätku?
kahjuks1. veebruar 2019, 01:01
Neid korduvalt tagasi toodud lootusetud haiged surevad niiviisi mitu korda...
ohjah1. veebruar 2019, 00:56
Jah, ajusurm on juba selline staadium, et inimesel funktsioneerivadki masinate abil ainult organid ja süda lööb. Inimene aga on ise juba läinud. Ajusurmast välja ei tulda. Sellist haiget kuid või aastaid intensiivravis masinate küljes hoida, kulutada meeletutes summades haigekassa raha, samas aga jääb keegi teine seetõttu õigeaegse ravita, on lihtsalt vastutustundetu omaste poolt.
lihtne1. veebruar 2019, 00:50
Inimene võib oma soovid notiariaalselt kinnitada lasta ka täiesti terve olles. Dokument läheb käiku siis, kui inimene on sellises seisundis, millises ta dokumendi järgi olla ei soovi.
mh?1. veebruar 2019, 00:48
Nemad on liikumispuudega. Ülejäänud osas täitsa tegusad inimesed. Miks nemad peaksid eutanaasiat tahtma?
blondu31. jaanuar 2019, 20:38
sama siin. tean, kuidas tekivad lamatised ka sulgkergele inimesele.... see on ikka naha omapära. mõnele tekib päevaga, mõnele paksule liikumatule ei teki ka paari kuuga mitte.....ikka naha ja verevarustuse tervislik seisund on määrav. arst käib haige patsiendi juures heal juhul kord päevas ja ülilihtne on mokaotsast visata, et see kõik halva hoolduse süü.... usun, et väga paljud hooldusega kokkupuutunud tundsid end väga solvatuna.... häbi sellisele arstile!
juba 4 kuud arstijärjekorras oodanud...31. jaanuar 2019, 20:22
Eutanaasia sundravi rakendamine tuleb EW-le lojaalsete "arstide" otsustada anda. Nii vabaneb EW lühikese ajaga lõplikult haigetest, vanuritest jm vingujatest. Säästetud pensioni- ja ravirahaga saab jätkuvalt tõsta härrade s-i-g-a-t-s-u-s-tasu ja osta märulipolitseile veel rohkem elektrishoki relvi, veekahureid, jne. Pole inimest, pole probleemi - ei haigusi, ei arstijärjekordi ega massilist rahulolematust.
Lugeja31. jaanuar 2019, 20:05
Aga kandke seda hooldus- ja ravielu enda kukil mõnda aega. Ja räägime siis, kuulaks huviga, mis te arvate.
31. jaanuar 2019, 18:59
Mina ei jõua küll oma ema mingi valemiga tõsta. Teie ema pidi siis üsna kergekaaluline olema.
Aga31. jaanuar 2019, 18:56
Ehk on siis üheks elushoidmise põhjuseks ka vana sugulase pension?
babuska31. jaanuar 2019, 16:00
Aga kui ma ei ole adekvaatne ja pere teab, et ma ei soovi elustamist. Kes siis lapsi usub?
Lasse31. jaanuar 2019, 15:27
Mis raviarsti allkiri.... Noorena olen terve kui purikas, pole mul mingit raviarsti.Aga siis käib kärakas - autoavarii või lennuõnnetus, vähk või rabimatu haigus - ja ma tahan selesk puhuks koostada dokumendi. Notari asi on ainult alla kirjutada. Kui juhtub, et elan 100 aastani, siis see dokument lhsalt ei lähe käiku.
Peeter31. jaanuar 2019, 14:47
Teeme inimeste elu nii kibedaks, kui võimalik ja siis pakume päästva lahenduse, eutanaasia näol.
RAA31. jaanuar 2019, 13:00
Oleneb inimesest.Ma ei mõelnud ajusurmas inimesi.
jah31. jaanuar 2019, 12:57
Lihtsalt osad lähedased ei saa kokkuleppele ja sellepärast piinatakse oma vanemaid. See, mis nendega toimub on valus vaadata. Tean seda omast kogemusest ja ütlesime ära, et kui, siis .... ja enne seda olid ikka emal meeletud piinad... sellega te kes ei luba aparaate välja lülitada... piinate neid kes neid piinu peavad taluma. Tean, et on raske, aga ... toetan seda, kui ikka arstid ütlevad, et ...laske neil minna ja ärgem punnitage ja ärge lootke imedele.. neid juhtub, aga vaadake ja kaaluge kas te ise tahate olla samas seisus.
Raviarsti allkiri ka31. jaanuar 2019, 12:03
... peab olema, sest notar ei oska tervislikku seisukorda hinnata.
Ravitahe, sealhulgas mitteelustamise otsus 31. jaanuar 2019, 11:59
Enamikus haiglatest on olemas raviga soostumise kohta vorm, mille raviga soostumise kohta allkirjastab. Mõnes haiglas patsiendi nõusolekuvorm sisaldab ka välja „Patsiendi keeldumine toimingust“, mida võiks kasutada ka elustamisest keeldumiseks. Üldiselt Eestis ei ole mitteelustamise otsusega seotud küsimused õiguslikult piisavalt reguleeritud, lisaks puudub üldine arusaam teema kohta.
Teisitimotleja31. jaanuar 2019, 11:46
Mulle on ka rääkinud mõned arstid, et on idiootseid sugulasi kes nõuavad et nende vana surevat sugulast iga hinnaga elus hoitakse kuigi sellel ei ole mingit mõtet. Nii puuavad nad endale osta mingit müstilist empaatilise inimese imagot. Senikaua kui ise maksma ja hooldama ei pea on see täielik võlts moraal.
JUST õige ,RÖÖGIB nüüd Vanaema, SIIS haige jääbki VOODI ootama31. jaanuar 2019, 11:46
VANAMEES maalt,, 11:23 vanaisaga nõus ,,Ega AJU ONGI PEAMINE . TEIE SELGROOG ON teine ---,mis käsklus edasi viib ;, JA kolmas ongi voodi ja surm
Emma31. jaanuar 2019, 11:40
Kui ma midagigi oma kogenustest tahan kommenteerida, ei lähe see läbi. Neile ei meeldi sõnad "mäda", "nekroos" jne. Jõudis kohale? Oleme ikka kenad edasi ega räägi asjadest nii nagu need on?
Emmale jõudis kohale31. jaanuar 2019, 11:39
Olin oma emme juures iga päev, hooldasin, tõr tõstsi teda ratastooli, potitooli, visin vanni, pesin ja tuulutasin ja vahetasin asendeid, miski ei aidanud. kusjuures esimesed punetavad lamatised tekksid tal hooldushaiglas, kuhu sain talle 2 nädalaks koha, et ise mitte lõplikult ära vajuda. Tõin ta sealt kilelinade ja mähkmete otsast koju, aga siis polnud enam midagi teha - must nekroos oli haaranud kogu organismi. Lõpuks lõikasinise oma ema surnud haisvaid kudesid, kus immitses rohelist löga. Jõudis kohale?
Emmale jõudis kohale31. jaanuar 2019, 11:37
Olen kogu selle martüüriumi läbi teinud. Emme oli poolteist aastat voodihaige. Kodus tõstsin teda ratastooli, potitooli, vanni, keerasin tal külge jne. Kui sain ta 2 nädalaks hooldushaiglasse (sest endal tekkisid füüsil. hädad), tulid seal kilelina peal ja mähkmetes haudumisest lamatised ruttu. Taas kodus, sain vaid tema nektootilisi rohelise m----ä-d-aga hai--s--vaid lamatis-i -- oh, ma ei taha rohkem meenutada. Praegu aga tunnen, et mibd sin süüdistatakse ema hooletusse jätmises. Pisar....
Mis RAVIMIST siin Vaeste riigis ootate,, KES läheb --see ka läheb31. jaanuar 2019, 11:30
Lootusetu haige! ---Kaua organism ise --vastu ei peaks: Piinamine on siis --KUI teie haigekassa käsutuses pole ravimeid võimalik anda (Sest need olevat liiga kallid ! NO VÕTAME EUROOPA LIITU ÜLDISEMALT ,,, ON riigid ,,saksamaa ja holland .. KES ennetavad juba ravilejäämist ,,MEIE arst ise saates ütles ,,ON SAKSAMAAL 10, VÕIMALUST Kuidas haige saab --Isegi suure tööga tervemaks ,,,ja oma kodus edasi toimetada ---Enne kui saabub see viimane Tund ;;viimane päev
Emmale jõudis kohale31. jaanuar 2019, 11:28
Olin oma emme juures iga päev, hooldasin, tõr tõstsi teda ratastooli, potitooli, visin vanni, pesin ja tuulutasin ja vahetasin asendeid, miski ei aidanud. kusjuures esimesed punetavad lamatised tekksid tal hooldushaiglas, kuhu sain talle 2 nädalaks koha, et ise mitte lõplikult ära vajuda. Tõin ta sealt kilelinade ja mähkmete otsast koju, aga siis polnud enam midagi teha - must nekroos oli haaranud kogu organismi. Lõpuks lõikasinise oma ema surnud haisvaid kudesid, kus immitses rohelist löga. Jõudis kohale?
Tee ...31. jaanuar 2019, 11:24
notariaalselt tõestatud elutestament ehk korraldus, et sind ei tohi elustada ja kanna seda endaga alati kaasa.
vanaisa31. jaanuar 2019, 11:23
Kui aju on lakanud töötamast siis ülejäänud organite elus hoidmine kunstlikult on mõttetu tegevus. Tehke see asi ükskord seaduslikuks,.
Uhuu31. jaanuar 2019, 11:22
Kuule, teoloogimagister, kas Sa ise seda ka usud? Kusjurures: usklikud on jah hi hinge arengu pärast hooles, nende meelest jumal andis elu ja jumal ka võtab, kui aeg käes. Maised kannatused on jumalale po.....hh.....u.....i
saab vist31. jaanuar 2019, 11:20
perearsti juures ennast elundidoonori nimekirja panna. nagu naks. anna aga oma organeid. allkiri ja kõik. nüüd masina väljalülitamisest on tehtud terve seebiooper. see peaks olema elementaarne, et inimene avaldab oma soovi täna ja kohe ja perekonnale ja või notariaalselt. ei kujuta ette suuremat küünilisust, kui piinata elava laibana oma lähedasi.
Siin polnudki mingit haiguste lõikes arutelu31. jaanuar 2019, 11:18
Rääkisid intensiivravi arstid ja palliatiivse ravi arst. Vaikselt kustujaid ei võetagi haiglasse, diakooniahaigla ka vist suletakse, kuna rahastust ei saanud - veel pole täpselt teada. Seal on need, kellel surm kohe-kohe saabub ... Eestis pole seadust, mis lubaks surmale kaasa aidata. Sa nagu üldse ei saanud aru, mida arstid rääkisid? Jutt oli sellest, et sugulased nõuavad kohtuga ähvardades viimse võimaluseni inimest aparaatide ja medikamentide abil elus hoida, kuigi lootust pole ja inimene võib ajusurmas olla.
jajah31. jaanuar 2019, 11:12
No eks läbi aegade ole usujüngrid inimeste kannatusi ja piinu nautinud ja neid võimaluse korral ka innukalt tekitanud, st. olnud "põrgu maaletoojad". "Väävlijärved" kubisevad valevagatsejaist ja udupuhujaist.
Sama 31. jaanuar 2019, 11:08
meelt. Mõeldes just lastele - palju pikem valu ja vaev neile, kui ühel hetkel lihtsalt minust ilma jääda.
Õige hooldusega ikka31. jaanuar 2019, 11:08
Lamatis võib väga ruttu tulla. Hooldusasutuses keeratakse ülekaalulist halvatud inimest iga kolme tunni järel inimest kahe hooldajaga, on vastav madrats ja hügieeni eest on kergem hoolt pidada. Kodus aga on väga raske seda teha. See ongi hooldamine - millest sa aru ei saanud?
Hoitotahto - selline on Soomes31. jaanuar 2019, 11:03
Seal inimene saab anda teada, et ei soovi elustamist. Saab määrata oma eestkostja soovi korral, see ei pea sugulane olema. Võib olla kas kirjalik või märgitud digilukku.
jusss31. jaanuar 2019, 11:02
Aga milliseid kasumeid ravimitööstus puruhaigete inimeste elus pidamise pealt teenib. Närune eutanaasiasüst ei maksa ju eriti palju, kui riik muidugi aktsiisi ei lisa.
vale31. jaanuar 2019, 10:42
Lamatiste jaoks on vibreerivad õhkmadratsid ja super tulemus! Laenutasin ITAK-ist oma emale ja ei ainsatki lamatist ega punetist!
kodanik31. jaanuar 2019, 10:39
arstid ei oska vereproovist lugeda kas pimesool on lõhkenud.arst arsti nime pärast.
Kummaline suhtumine31. jaanuar 2019, 10:39
T a p a m e kõik nõrgemad enda ümber ära ,et siis saaks oma egoistlikku elu elada.Kas kampaania i d i o o d s e k s ei muutu juba? Kes pole sõnakuulelikud,need murtakse psühholoogiliselt.Hommikust õhtuni tambitakse,kui mõtetu ja väärtusetu on inimelu.
Meestibi31. jaanuar 2019, 10:30
Näib, et täisealiseks saamisel tuleb inimeselt võtta allkiri, mis teha temaga kui langeb koomasse ja asi meditsiinilises mõttes halb. Ka rahaliselt tuleks need otsused läbi mõelda. Inimese valikuid peab aksepteerima, eriti silmas pidades meie Eesti meditsiini võimekust nii hariduslikus kui ka rahalises mõttes. Kõik inimesed ei taha olla meditsiini katsejänesed. Mina igatahes eelistaks väärikat teistpoolsusesse minekut ja võimalikult kiiresti ja valutult ja seda silmas pidades ka lähedasi! Kõigil oma elu! Vaadake loomade käitumist, neil on tegelikult arenenud tugev emaatiavõime.
Bologna ülikooli teoloogiamagister XII sajandist31. jaanuar 2019, 10:24
Keha ja hing on vastandid. Kui keha palju kannatab, siis saab tema surematu hing puhtamaks ning kergemini paradiisi. Seevastu aga vabatahtliku lahkumise vainud ning sellele kaasa aidanud on igaveseks äranetud ja nemad lähevad selle surmapatu eest igaveseks põrgu keevasse väävlijärve!
31. jaanuar 2019, 10:22
Kas sa ise tahaksid niimoodi elada? Kas see on elu? Eriti palju paremaks ta ju ei saa. Iseseisvat toimetulekut oodata on mõttetu.
TV vaataja31. jaanuar 2019, 10:09
TV vaatajana kohutas mind vilksatanud väide,et see vägisi elus hoidmine toob arstiteadusele uut infot.Hoopis lohutavam oli teise arsti väide,et kui inimene oma elusolemise toimingutega hakkama ei saa,siis tuleb ravi lõpetada.Annaks Jumal mul, kui vaja ,selle viimase arsti juurde jõuda!Olen haiglas töötanud ja näinud, kuidas inimesed kannatavad,paluvad aga ikka kallatakse neile rohtusid ja toitu sisse.
gulag31. jaanuar 2019, 10:06
Tänu Jumalale,et mind nooruses,raske õnnetuse tagajärjel tekkinud üliraske seisundi tõttu, magama ei pandud.Olen elanud viljaka elu ja olen õnnelik inimene.
@Emma31. jaanuar 2019, 10:00
Liikumatu haige vajab hooldamist.Just asendivahetust lamatiste vältimiseks. Jõudis kohale?
Emma31. jaanuar 2019, 09:32
Vaatasin "Suud puhtaks" saadet. Ajas närvi dr Everaus, kes väitis, et lamatised tekivad hooldamatusest. e. hoolimatusest. Tark arst ja nii rumal. Lamatised tekivad verevarustusehäiretest. Neid saab ära hoida ainult nii, et haige lamab mingil müstilisel moel õhus nii, et tema survestatud kehaosad millegi vastu ei puutu.
Minu31. jaanuar 2019, 09:31
arvates ka - milleks tuleks kunstlikult ravimite abil hoida inimest elus ja pikendada ta piinu, kui on teada, et terveks ta nagunii ei saa?
ANNW31. jaanuar 2019, 09:29
Ja veel, mu kassile tehti halastussüst, teda polnud võimalik ravida. Aga inimene ei saa halastust.
Plummer31. jaanuar 2019, 09:28
Siin võetakse kriteeriumiks teadvuse, aju toimimine. ALS-haiged ja ka lõppjärgus parkinsonihaiged on teadvusel. Mõelge, millist piina peavad nemad taluma, suutmata ennast kuidagi aidata, haigust takistada. Sõltuvad lähedasest ja hooldushaiglast. Kuna nende mõistus on selge, siis neid peetakse isiksusteks ega tule jutukski isiksuse meditsiiniline t-a-p-m--i-n. Arvan, et igaüks peaks tegema (juba noore ja tervena) dokumendi, kus paneb kirja, kuidas toimida, kui peaks jääma liikumatuks jne. Siis oleks see inimese enda tahteavaldus ja meedikutel ei oleks süümekaid.
ANNE31. jaanuar 2019, 09:27
Tahaks juba praegu avaldada enda kohta et mind ei elustataks kui juhtub midagi halba, aga kuhu? Kuidas? Ei taha jääda lastele koormaks.
indrek31. jaanuar 2019, 09:41
31. jaanuar 2019, 09:27
ja samas saates oli lõik naisest, keda arstid oleks hea meelega maha kandnud, aga näed... elab. ja tahab elada. nii, et mida me siiski otsustame, kas ravida või mitte? kõik on väga suhteline ka meditsiinis on kõik patsiendipõhine. kõik sõltub inimesest.
Kahju?31. jaanuar 2019, 09:20
Kahju on ka koerast, kel auto kaks käppa sodiks sõitis, aga tema pannakse tudile, kuna ta ei saa enam liigiomast elu elada. Mis liik see inimene küll on, et tema peab piinlema. Kahju tal minna lasta, sest ta on kellegi laps, ema jne? Inimesele on antud mõistus. Kasutaks äkki seda...
to RAA31. jaanuar 2019, 08:54
Kas arvad, et liikumatult lamav valudes ja sondiga toidetav inimene, kes ennast ise liigutada ei saa, on iga järgmise päeva üle rõõmus?
Reeli31. jaanuar 2019, 08:27
Tavainimesi juba selekteeritakse.Pikad ravijärjekorrad,..Varem sai haiglasse kus tehti kõik uuringud.Nüüd jookse kuude kaupa maalt linna.Infarktihaige saadeti 3 päeval koju-tulemus surm.Kiirabi soovitas kõhuvalus patsiendile valuvaigisteid-tuli teine kord tagasi--läks opile.Ise ei sanud hingata ja olin valudes--soovitati jälle valuvaigistit.Arstid on avastanud imerohu.Valuvaigistid seni kuni enam midagi päästa pole.
RAA31. jaanuar 2019, 08:19
Kas kahju on inimestest või RAHAST mis nende hooldusele kulub.
babuska.30. jaanuar 2019, 23:51
Ometi julges keegi selle välja öelda. Valu tundmine on üks viimastest asjades mis neil väetikestel kaob.
on30. jaanuar 2019, 23:50
vegeteerimine arstide abil mitte Jumalast, sest kui aju ei tööta, on hing juba teises dimensioonis.Kui ka tuuakse tagasi, siis see minut või päevgi ei päästa ei lähedasi ega ravijaid, et näe surma üle saime võidu- elagem looduse ja loodu järgi, st looja järgi kuni me ise sarnast luua ei oska.
Eino Taruk30. jaanuar 2019, 23:02
" ja kelle ravikulud on kokku üle 117 000 euro. Viimase kümne aasta jooksul olidki kõik patsiendid kokku õendusabi voodis 3,9 miljonit päeva ja nende ravikulud olid kokku 184 miljonit eurot." Viimaks ometi tõi keegi välja eutanaasia kõige tugevama argumendi ;)
Vaatasin eile Soome seriaali Pulss.30. jaanuar 2019, 22:39
Et oli võimalus elule päästa noormees.Kuid selleks oleks kõik jäsemed tulnud amputeerida.Noormees oli ise koomas. Minu meelest ütles keegi väga õieti.Et kui see noormees toibub ja näeb-tunneb,millisena ta peab elama-ta hakkaks oma elule päästjaid vihkama.