Kare KauksFoto: TEET MALSROOS
Saund
28. jaanuar 2019, 11:16

Kare Kauks: Mahavoki esimesel kontserdil olin mina suur fänn ja istusin kolmandas reas (2)

Ansambli Mahavok liikmed Kare Kauks ja Heini Vaikmaa käisid "Vikerhommikus" meenutamas bändi alguseaegu. Kui bänd 1982. aastal alustas, oli solistiks hoopiski Karl Madis. 

Kauks liitus bändiga hiljem, kuid 1982. aastal nägi ta bändi praeguses Tallinna Ülikoolis, kui Mahavok andis oma esimese konsterti. „Mina olin seal fänn ja istusin kas kolmandas või viiendas reas. Ma olin nii vaimustuses sellest muusikast ja see stiil! Ma vaikselt südames mõtlesin, et kui kunagi saaks sellises bändis laulda!” meenutas Kauks. „See on jah huvitav kokkusattumus!” lisas Vaikmaa.

Vaikmaa ja Kauks kohtusid Georg Otsa nimelises muusikakoolis. „Siis oli kohe selge, et kui kunagi peaks olema naissolisti vaja, siis Kare jäi mul kohe meelde,” tõdes Vaikmaa. „Rock Hoteli bassimehe Heigo Mirkaga oli juttu, et see tüdruk laulab teistmoodi.”

Bändi esimene kontsert, kus solistiks oli Kauks, toimus Lauluväljakul. „Üldse, et bändiga midagi teha, on vaja korralikke väljundeid. Ma tänan Leo Karpinit Eesti televisioonist, kes pakkus ikka aeg-ajalt, kui midagi suuremat oli. Seal olid ka nõukogude liidu suuremad staarid koos. Leo küsis, kas sul, Heini, on mingit uut asja eesti keeles. Niimoodi „Mägede hääl” sündiski," meenutas Vaikmaa.

Kauks tunnistas, et alguses ta „Mägede häälele” peale laulmisega hakkama ei saanudki. „Ma olin tookord Tallinna Hotelli varietees laulmas, seal nad käisid kuulamas mind. Ühel päeval tulid ja pakkusid, et nüüd on üks lugu ja mis sa arvad, kas võiksid laulda. Ma olin varem džässi laulnud, laulsin sellises džässirütmis ära selle laulu, aga see polnud ikka see. Siis ma läksingi mõtlema, et mis ja kuidas, et nüüd on vaja popmuusikat teha. Minu jaoks oli see ka uus häälekasutus, ma ei olnud varem sellises stiilis laulnud.”

Laul kõlaski avalikult esimest korda Lauluväljakul ning paarkümmend aastat hiljem jõudis lugu laulupeole.