Foto: Marilyn Jurman
Blogid
27. jaanuar 2019, 14:39

MARILYN JURMANI BLOGI | Viis levinud müüti joogast, mis mingil juhul paika ei pea! (5)

Mu parim sõbranna ütles mulle kunagi, et kui ma teen joogastuudio tema töökoha kõrvale, siis ta hakkab pärast tööd joogas käima. Me pidasime mõlemad oma lubadust – mina avasin It’s Yoga Tallinn stuudio Viru tänaval Hmmm stuudio kõrval ja tema tuli joogasse. Ta oli täielik algaja ning enne vaid Youtube'i järgi joogat teinud. Nüüdseks on ta mitu kuud stuudios käinud ja kui hiljuti rääkisime joogast, selgus, et see, mida inimesed joogast arvavad võib olla päris elust üsna erinev. Seega siin see on – 5 müüti joogast.

Müüt number 1 – joogas peab olema paindlik.

See on ilmselt kõige levinuim müüt. Kui sa seda tõesti veel ei teadnud, siis kirjutan selle sulle välja – joogas ei pea paindlik olema. Joogat tehes suureneb su paindlikkus, aga see pole mitte kuidagi eelduseks, et joogat teha. Ma tervitan alati tunnis neid õpilasi, kes ei ole kunagi joogat teinud ja ettepainutuses puudutavad võib-olla kõige rohkem oma põlvi.

Müüt number 2 – jooga on liiga raske või liiga kerge

Jooga on jooga. Jooga võib olla intensiivne või rahulik. Jooga võib olla väljakutsuv või täielik puhkus. Jooga võlu ongi selles, et sa saad ise valida, mis sulle sobib. Alustades sellest, mis tüüpi tundi või õpetaja juurde sa lähed, lõpetades sellega, et isegi seal tunnis olles saad sa ise valida endale sobiva intensiivsuse ja energia. Nagu mina alati õpilastele ütlen, et kui sa tahad terve tunni lamada selili savasana's, siis lama, see on sinu praktika. Ja kui sa tahaksid põletada miljon kalorit, siis tee iga poosi vahele vinyasa.

Müüt number 3 – savasana on ebavajalik

Savasana ehk lõdvestus on see, kui tunni lõpus õpilased lamavad selili. Mõned arvavad, et seda pole üldse vaja ning ma tahaks loota, et see pole levinud arvamus.

Olen näinud joogaõpetajat ütlemas, et kes tahab, teeb savasana, ise samal ajal asju kokku pakkides. Samal ajal, kui ma proovin lõdvestuda, hakkab keegi minu kõrval oma matti puhastama. Ja olen kogenud ka seda, et kui palun tunnis inimestel võtta savasana, hakkab pool klassi oma matte ära viima, sest tund on ju läbi. Savasana on üks tähtsamaid jooga poose, kus füüsilise praktika kasulikkus saab realiseeruda.

Müüt number 4 – pärast joogatundi peab end pesema

Olenemata sellest, kas sa higistasid palju või ei higistanud üldse, soovitatakse vähemalt pool tundi pärast joogat end mitte pesta. Selle koha pealt jätan igaühele vaba valiku. Kui on ikka selline tunne, et on vaja pesta ja lipata edasi õhtusöögile, siis palun väga, pese. Aga lihtsalt teadmiseks: kui sa tunned, et ei taha pesta, siis jooga toetab seda tunnet.

Müüt number 5 – jooga tegemiseks on vaja spetsiaalset joogavarustust

Tore on, kui sul on mugavad riided ja joogamatt, aga tegelikult võid praktiseerida joogat ka kodus vaiba peal. Tavaliselt on stuudiotes matid olemas. Ei ole vaja ka fancy'sid liibuvaid retuuse, vaid lihtsalt mingit riietust, millega sul oleks mugav – avarad püksid ja T-särk on väga okei. Kui on vaja poose kohandada, siis kasuta selleks patju, raamatuid, püksirihma, käterätikut. Kõik sobib. Jooga on hinnangute vaba – tule nagu oled.