Inimesed
25. jaanuar 2019, 00:01

ÕL VIDEO | Heini Vaikmaa: „Kui Mahavok juba nüüd oma urust üles leiti, siis küllap leitakse edaspidigi.“ (5)

„Päris ausalt, see oli suur üllatus, et meid sellise tiitliga pärjati. Tõele au andes poleks sellist tunnustust osanud enam oodatagi,“ tunnistas lühiusutluses Õhtulehele Heini Vaikmaa (60), ansambli Mahavok juhtfiguur, kes eile õhtul koos oma bändikaaslastega võttis Saku suurhalli laval Eesti muusikaauhindade galal vastu auhinna panuse eest eesti muusikasse.

Millised olid bändiliikmete tunded vahetult pärast auhinna kättesaamist, vaata videost. 

„Ilmselt mängisid selle auhinna määramisel rolli meie suured kontserdid suurtel festivalidel, milleks üle-eelmisel aastal oli Tõrva Loits ja mullu Sweet Spot festival, kus nooremad produtsendid ja tüüri juures olijad ilmselt nägid meid. Küllap tulime nüüd enne muusikaauhindade jagamist neile taas meelde. Sest on ju 70. ja 80. aastatest teisigi häid bände, nagu näiteks Ultima Thule, kes samamoodi seda auhinda vääriks. Küllap kunagi jõuab kord ka nende kätte,“ ütles Vaikmaa.

Samas ei taha ta kuidagi nõustuda võimaliku oletusega, et nimetatud auhind võiks vihjata finišijoonele jõudmist. „Meil on kahe plaadi jagu värsket muusikat, ehk nii vokaalpalu kui ka instrumentaalmuusikat. Mahavoki viimane album „Galaktika“ ilmus ju pea kümme aastat tagasi ning müüdi praktiliselt kohe läbi. Nii et nõudlust meie järele peaks olema. On rõõm tõdeda, et kuigi Mahavoki asutamisest saab tänavu juba 37 aastat, pole me ka raadiojaamadest kadunud. Seal kõlab ennekõike meie varasem looming – tänu ennekõike meie solistile Kare Kauksile.“ Vaikmaa kinnitusel elab Kare praegu küll Rootsis, kuid jõuab Tallinna galaõhtule. Küll ei andnud Vaikmaa välja vekslit, et lauljanna koos Mahavokiga ka lavale astub. „Las see jääda pigem üllatuseks, kes meil solistidena üles astuvad,“ sõnas Vaikmaa.

Kuidas Mahavok väärika tiitliga muusikamaailmas edasi marsib?

„Esmalt peame väärikalt laval vastu pidama ja eks siis ole näha. Mingi järelpeo peame kindlasti maha ja eks seal saab arutada, et kuidas edasi. Eks selline tiitel asetab ka tuleviku mõttes meie õlgadele suurema vastutuse. Püüame ikka vaikselt oma asja edasi ajada. Kui meid juba nüüd oma urust üles leiti, siis küllap leitakse edaspidigi,“ vaatab Mahavoki juht tulevikku optimistlikult.

Pika ajalooga Mahavokist on sooloartistina välja kasvanud lisaks Kare Kauksile ka Karl Madis ja Marju Länik. „Kare suurepärast vokaali imetlen ma iga kord, kui raadiost tuleb kas „Mägede hääl“, „On läinud aastad“, „Lootus, „Minna lihtsalt nii“ või mõni muu tema lauldud Mahavoki hitt, ja mul on siis alati kahju, et ta otsustas laulmisega lõpu teha. Loodan siiani, et ühel päeval on tal siiski võimalik veel Mahavoki koosseisus lavale tulla,“ on öelnud Vaikmaa Postimehele.

Mahavok alustas selle nime all tegevust 1982. aastal. Bändi viimane album „Galaktikad“ ilmus 2010. aastal ja oli Eesti muusikaauhinna nominent aasta džässalbumi kategoorias. Kes saab auhinna panuse eest eesti muusikasse, otsustavad Eesti Fonogrammitootjate Ühingu liikmed. Auhind antakse märkimisväärse panuse eest eesti muusika arendamisse ja edendamisse. 

Panust eesti muusikasse on auhinnaga tunnustatud alates 1999. aastast ning siiani on selle auhinna saanud Uno Loop, Valter Ojakäär, Vello Orumets, Rein Rannap, Gunnar Graps, Tõnis Mägi, Marju Kuut, Olav Ehala, Ivo Linna, Riho Sibul, Erkki-Sven Tüür, Singer Vinger, Kukerpillid, Anne Erm, Anne Veski, Jaak Joala, Justament, Villu Tamme ja 2 Quick Start.