Denise Fergus hoiab käes fotot oma mõrvatud pisipojast JamesistFoto: Vida Press
Film
24. jaanuar 2019, 18:48

Mõrvatud poisi ema: vastik, et minu poja surmast vändatud film kandideerib Oscarile! (12)

1993. aasta 12. veebruaril tapsid kaks koolipoissi kaheaastase James Bulgeri. Jõledast kuriteost vändatud film kandideerib sel aastal Oscarile, kuid väikese Jamesi ema meelest on nii filmi tegemine ise kui ka selle kandidatuur mainekale filmiauhinnale lihtsalt vastik ja häiriv.

James Bulger oleks kuu aega hiljem tähistanud oma 3. sünnipäeva. Emaga poodi läinud poisinaasklil aga haarasid Liverpooli kaubamajas käest 10aastased Jon Venables ja Robert Thompson. Tegemist oli sõna otseses mõttes silmapilguga - ema Denise'i tähelepanu oli vaid hetkeks hajutatud ja järgmisel sekundil ei teadnud ta enam, kuhu tema pisipoeg rahvahulgas kadus.

Poisid vedasid lapse mahajäetud rongijaama, kus teda piinasid ja viimaks tapsid. Tegemist on Suurbritannia ajaloo ühe kurikuulsama roimaga. Venables ja Thompson on kõige nooremad süüdimõistetud mõrvarid riigi ajaloos. Täisealiseks saades said poisid uued identiteedid ja vabaduse, kuid Venables viibib praegugi vangikongis, seekord pedofiilse pildimaterjali omamise eest.

2018. aastal väntas iiri režissöör Vincent Lambe mõrvast kohtumaterjalide ja salvestiste põhjal lühifilmi „Detainment“ („Kinnipidamine“). Selle aasta Oscaritel kandideerib see parima lühifilmi kategoorias.

Väikese Jamesi ema Denise Ferguse meelest on aga nii filmi olemasolu kui ka Oscari-nominatsioon täiesti maitsetu ja vastik. „Üks asi on see, et Jamesi perekonnalt ei küsinud keegi filmi tegemiseks luba ega võetud ühendust, aga hoopis teine asi on see, et üks laps pandi näitlema Jamesi elu viimaseid tunde, enne kui ta jõhkralt maha tapeti,“ seisab ema pöördumises.

Hoolimata sellest, et üle 100 000 inimese andis oma allkirja petitsioonile, mis nõuab filmi nominatsiooni tühistamist, kehtib see endiselt. „[Filmi]akadeemia eiras petitsiooni täpselt nagu minu tundeidki,“ on Denise nördinud.

Detainment“ on juba pälvinud ka mitu rahvusvahelist auhinda.

Yahoo! News vahendab, et Jamesi vanemad ärgitavad kinosõpru filmi boikoteerima ja seda mitte vaatama minna. „Mina ei taha muudkui minevikku uuesti üle elada. Mina seda vaadanud pole ja ei kavatse ka!“ sõnas Denise.

Filmiakadeemia esialgu olukorda kommenteerinud pole. Küll aga vabandas režissöör Vincent Lambe 6. jaanuaril omapoolses pöördumises Jamesi perekonna ees, et nendega ühendust ei võtnud.