MÄLESTUSSEISAK: Turvamehed, kes ei taibanud tunglemist lõpetada, leinavad hukkunuid.Foto: Reuters
Eesti uudised
2. juuli 2000, 23:00

Eestlased pääsesid Roskildes eluga

Reede õhtul kell 11.40 tallas lava serva trüginud mitmekümne tuhande päine muusikahuviliste jõuk Taanis Roskildes surnuks kaheksa inimest. 26 viidi haiglasse. Teadaolevalt ei olnud vigastatute hulgas eestlasi.

Kuigi ükski eestlane, kellega kõnelesin, ei osanud hinnata Eestist 30 kilomeetrit Taani pealinnast Roskildesse sõitnud inimeste arvu, saab nende sõpru-tuttavaid kokku lugedes eeldada, et kogu Euroopast kokku tulnud saja tuhande muusikaaustaja hulgas oli eestlasi üle paarikümne.

“Ma hoidsin ennast tagasi ega läinud lava ette näppu viskama,” kirjeldas Roskildes toimunut internetiportaali Delfi toimetaja Alari Rammo. “Oli juba pime, peaaegu midagi ei olnud näha, ja kuna kaks päeva järjest sadas vihma, oli pori põlvini. Laval olnud peaesineja, USA Seattle`i menuka grunge-ansambli Pearl Jam laulja Eddie Vedder taipas, et rahvas võib endale viga teha. Muusika jäi umbes tund pärast bändi lavaletulekut katki. Laulja palus rahvast tagasi astuda, kuid lava ette jõudnutel ei olnud kusagile minna - tagapool seda palvet ei kuulatud. “

Turvamehed ei sekkunud

“Ka turvamehed ei osanud midagi teha, võib-olla nad ei kuulnudki appikarjeid. Osa inimesi oli juba sellises pigistuses, et nad ei saanud hingatagi, mõni oli libisenud ja lamas maas.

Mõni kontserdil olnu arvab, et muusika vaibumine valas veelgi õli tulle - rahvas trügis lähemale, sest kaugemalt polnud midagi kuulda ja arvati, et kõlarite võim on nõrgaks jäänud. Lõpuks taibati, kuid oli juba hilja. Kiirabi tuli kiiresti, kolme minutiga, aga kaheksat surnuks tallatud inimest ei saanud enam aidata. Üks inimene on eluohtlikus seisundis haiglas, teised pääsesid pärast esmaabi minema.”

Kaheksa hukkunut olid tugevad täisjõus noormehed. Taani politsei andmeil ei kaalunud ükski hukkunu alla 80 kilo, nad olid pikad ja turjakad.

Sündinust vapustatud Pearl Jam jättis nädalalõpuks plaanitud Belgia ja Hollandi kontserdid ära.

Õhus oli tihti kanepihõngu

“Jõud ei oleks aidanud - lavast mõnikümmend meetrit eemalgi oli naabrite surve nii tugev, et suuri vaevu suutsin jalgel püsida,” kirjeldab Roskildes olnud muusikahuviline. Ta tunnistab, et kui keegi oleks temast mõne meetri kaugusel jalge alla tallatud, poleks ta seda märganudki.

“Pime ja pori, veel täna on jalad põlvini mudased,” kirjeldab Alari Rammo.

Tema hinnangul ei olnud õnnetuse põhjus totaalne napsitamine.

“Muidugi rüübati seal õlut ja veini, sageli oli õhus tunda kanepihõngu, kuid joomingud ei kasvanud festivalialal maruliseks - kontrolle oli liiga palju,” ütleb ta.

Nagu mujalgi, ei lubata ka Roskilde festivalile poest hangitud odava napsiga.

Laupäeval paluti igal festivalikülalisel sõbrad-tuttavad üle vaadata, et ega nemad kogemata vigastatute hulka pole sattunud. Neljal surnuks tallatud inimesel polnud dokumente kaasas ja nende isikut oli raske kindlaks teha.

“Hukkus kolm taanlast, kolm rootslast, hollandlane ja sakslane. Kõik mehed,” ütles Roskildest eile Seltskonna ajakirjanik Sven Haljand.

Nädalalõpul mälestati lahkunuid

“Laupäeva õhtul ei tulnud peaesinejad, Pet Shop Boys ja Oasis, üldse lavale. Paljud pakkisid laupäeval oma asjad kokku ja sõitsid minema. Ma olin viies kord Roskildes ja kui tavaliselt on just laupäeval ja pühapäeval kõige vingemad peod ja lõbutsemised, siis nüüd oli hoopis teisiti. Helipuldi juurde ja pealava ette, kus õnnetus juhtus, on pandud lilli ja süüdatud küünlaid - ümberringi istuvad sõna otseses mõttes pisarsilmil inimesed, rüüpavad õlut ja veini ning mälestavad lahkunuid.”

Festivali peakorraldaja Leif Skov tõrjus süüdistusi, nagu olnuks Roskilde turvameetmed alla igasugust arvestust, ja veenis ansambleid siiski lavale minema, sest inimesed olid ju pileti eest ränka raha maksnud.

Skov ei nõustunud ka festivali katkestama, sest 70 000 maksnud muusikahuvilist pluss umbkaudu 30 000, kes tulid kohale ajakirjaniku, teenindaja või niisama kiibitsejana, oleks sel juhul täiesti ettearvamatult käitunud.

Suuremaid õnnetusi muusikafestivalidel

* 6. detsembril 1969 pussitasid Californias Altamontis Rolling Stonesi kontserdi ajal turvameesteks palgatud Hell`s Angels`i mootorrattajõugu liikmed surnuks 18aastase Meredith Hunteri.

* 1979. aastal tallati Cincinnatis enne Briti ansambli The Who kontserdi algust surnuks 11 inimest. Rüselus algas, kui muusikafännid tormasid paremaid kohti hankima.

* 1999. aasta suvel hukkus Valgevenes Minskis 52 noort inimest ja kaks miilitsat, kui vabaõhu rokikontserdi ajal algas ägeda rahega äikesevihm ning rahvas trügis metroojaama varju.

* 1999. aasta suvel sai Rootsis Hultsfredi rokkfestivalil rüseluses surma 19aastane neiu. Laval oli Kurt Cobaini lese Courtney Love`i ansambel Hole.

* Kokku hukkus möödunud aasta rokikontsertidel üle 60 inimese.