Ewert SundjaFoto: Robin Roots
Inimesed
21. jaanuar 2019, 20:52

VIDEO | Aastavahetusel kopsupõletikuga haiglavoodis olnud Ewert Sundja: „Mul endal ees vilkus kõik!” (5)

Aasta viimasel päeval kiirabiautoga haiglasse sõitnud Ewert Sundja rääkis „Ringvaate” eetris, kuidas haigus ta maha murdis.

„Jäin grippi. Kõigepealt jäid lapsed riburadapidi ja siis meie abikaasaga sinna otsa. Ja siis loed lehest, et enamus kiirabiväljakutseid on kõik sellised, mida võiks perearst lahendada,” meenutab Sundja, miks ta ei söandanud kohe kiirabi kutsuda. „Tegelikult ei ole ju nii hull, mis ma siin tüütan selle palavikuga,” oli muusiku esialgne suhtumine. 

Üldfüüsiline seisund muutus aga päris kehvaks, kui ta oli nädala olnud ainult veedieedil ja kolm päeva vaevelnud väga kõrges palavikus. "Kõrge palavik ei läinud alla ega allunud enam tablettidele. Tundsin, et hakkan kaotama selge mõtlemise võimet,” meenutab ta hetke, kui otsustas siiski abisaamiseks kiirabi poole pöörduda. „Kui ma ütlesin Kadrile, et kutsu kedagi, siis ta käis ära, helistas ja tuli tagasi, ja siis ma ütlesin seda uuesti. Päris täpselt ei saanud aru, mis ümberringi juhtub.”

Kui laulja oleks kimpus olnud ainult gripiga, oleks ta ilmselt haiglast tagasi koju saanud. Asi oli aga tõsisem, sest gripitüsistusena oli ta saanud kahepoolse kopsupõletiku. „Siis nad tundsid, et peavad mind hospitaliseerima,” sõnab Sundja, lisades, et haiglavoodis tuli tal veeta neli päeva.

Muidu terve muusik, kes tavaliselt korra aastas nädalakese nohu põeb, mõtiskleb nüüd juhtunule tagasi vaadates, kas ta oleks üldse teada saanudki, et kopsupõletiku küüsis vaevleb, kui ei oleks kiirabi kutsunud. Ilmselt mingil hetkel oleks abisaamiseks pidanud kuskile pöörduma.

„Mul enda ees vilkus kõik,” viskas ta täna natuke sel teemal ka nalja.