LIIGA LÜHIKESEKS JÄÄNUD ELU: Dolores O'Riordan esinemas 2017. aasta maikuus. Kümme kuud hiljem leiti 46aastane The Cranberriese staar hotelli numbritoa vannist surnuna. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
20. jaanuar 2019, 17:41

The Cranberriese tähe surma-aastapäevaks ilmus tema uus laul

Iiri menubänd The Cranberries tähistas oma solisti Dolores O'Riordani esimest surma-aastapäeva uue singli ilmumisega. Palas „All Over Now“ kõlab igavesti 46aastaseks jäänud Dolorese hääl. Kevadel on oodata ansambli luigelauluplaati.

Hittidest „Zombie“ ja „Linger“ tuntud Dolores O'Riordani surnukeha avastas mullu 15. jaanuari hommikul kella üheksa paiku Londonis Park Lane'il asuva Hiltoni hotelli toateenija. Staar lebas numbritoa 2005 vannis selili vee all. Parameedikute saabumiseks olid politseinikud juba elustamist alustanud, kuid kell 9.16 tunnistati Dolores surnuks.

Alles septembris teatasid võimud ametliku surmapõhjuse: kolme lapse ema oli vanni uppunud. Iiri lauljanna oli aastaid maadelnud bipolaarse häire ja alkoholismiga. Tüdrukuna oli ta neli aastat pidanud taluma seksuaalset kuritarvitamist, hiljem haigestus Dolores anoreksiasse. 2017. aasta intervjuus Briti väljaandele Metro rääkis lauljanna, et bipolaarsus väljendub tema puhul tohutus masenduses, mis vaheldub üliaktiivsete perioodidega. Ta toonitas, et on ravimitest abi saanud. „Hüpomaania kestab ainult kolm kuud – siis tuleb jälle põhjakukkumine ja depressioon. Aga maanilises faasis sa ei maga ja muutud väga paranoiliseks.“ 

2013. aastal üritas O'Riordan endale üledoosiga lõppu peale teha. 2017. aasta septembris kirjutas rokkar alkoholi ja lorasepaami mõju all hüvastijätukirja, mis viitas uuele enesetapuplaanile. Kuid lauljannaga mõned nädalad enne surma, 26. detsembril 2017 telefonitsi rääkinud USA arst Robert Hirschfeld kinnitas, et toona läks Doloresel kenasti ning ta ei joonud. „Ta oli esimesel jõulupühal veidi kurb ... enesetapumõtteid ei olnud.“ Ka koroner dr Shirley Radcliffe'i sõnul ei osutanud nüüd ükski asitõend suitsiidile. „See paistab olevat lihtsalt traagiline õnnetus,“ vahendas The Guardian.

Ema andis uuele plaadile õnnistuse

Koroneri teatel tuvastati lahkunul 3,3promilline joove. Veres oli alkoholi üle nelja korra rohkem, kui on Ühendkuningriigis auto juhtimisel lubatud. O'Riordan oli suitsetanud ka terve paki sigarette ning pruukinud kangeid ravimeid, nende seas lorasepaami-nimelist rahustit. Surmaeelsel ööl kell 2.10 oli avatud tema numbritoa minibaar. Sündmuskohalt leiti viis tühja minipudelit ning 35 cl tühi šampanjapudel.

Enne surma jõudis O'Riordan salvestada The Cranberriese uue plaadi vokaalpartiid. Bändikaaslaste Mike ja Noel Hogani ning Fergal Lawleri kinnitusel oli lauljatar tulvil indu. Ansambel otsustas oma kaheksanda albumi valmis teha ning see ilmub 26. aprillil. Ühtlasi täitub tänavu 30 aastat The Cranberriese asutamisest. 11 palaga plaat  „In The End“ („Lõpuks“) jääb ansamblile viimaseks. The Cranberriese liikmed teatasid Instagramis, et pühendavad äsja ilmunud esimese singli „All Over Now“  „oma kallile sõbrale ja bändikaaslasele Doloresele“. „Oma muusikas jääb ta alati meiega.“

Dolorese ema Eileen O'Riordan avaldab The Cranberriese uuele albumile toetust. „Mulle ei tule pähe paslikumat moodust mälestada Dolorese lahkumise esimest aastapäeva ning tähistada tema elu,“ vahendab Sky News.