Paul Neitsov Foto: Aldo Luud
Tele
20. jaanuar 2019, 13:15

Kasiinosõltuvusest vabanenud kitarrist Paul Neitsov: selle raha eest oleks saanud osta mitu korterit (62)

"Neli aastat tagasi sain 21aastaseks ja see viis mind hasartmängudeni. Nagu kõik teavad, on see äärmiselt libe tee - annad sõrme, võtab käe. Muidugi oleneb inimesest, aga minu puhul nii läks - see haaras mind mingisugusesse sügavasse auku, mitte kuude ega nädalate, vaid päevadega," rääkis muusik ja kitarrist Paul Neitsov avameelses intervjuus saatele "Hommik Anuga". 

Selleks, et välja rabeleda ja aru saada, et tegu on probleemiga, läks mehel aega kolm aastat. "Mingi hetkeni elad nagu mingit varjuelu. On kaks isikut - üks, kes on lavainimene ja muusik, aga teiselt poolt tekib sinna kõrvale üks vaevatud monstrum, kes ei suuda teha õigel ajal õigeid valikuid."

Esimest külastust kasiinosse Neitsov ei mäleta. "Seadusega on kasiinosse ligipääs 21aastaselt. Keegi sõpradest viskas selle kohta nalja. Mõtlesin, et katsetan ära ja vaatan, mis koht see on," rääkis Paul sellest, kuidas sattus hasartmängu keerisesse. 

Töökohustusi suutis muusik siiski täita. "Aga selliseid juhuseid oli, kus ma võisin kasiinos olla 12 tundi järjest," meenutas mees. "Kui sa satud sõltuvusse, siis raha ei mängi kasiino puhul rolli - sõltlane ei lähe sinna enam midagi võitma. Ilmselt on see mingi asja kompenseerimine." Paul ei tea, mida ta käis kasiinos asendamas. "Praegu ei ole mul üldse sellist tunnet, et peaksin oma elus midagi asendama. Aga tol korral oli olukord oli suhteliselt masendav. Sain aru, et mingid psühholoogid ja terapeudid kedagi aidata ei saa. Psühholoogide meetodid on selle koha pealt liiga leebed, sest nad õigustavad tagasilööke liiga kergelt," arvab Neitsov. "Kui sõltlane, kes on väga sügavas jamas oma probleemiga läheb psühholoogi juurde, kes ütleb talle, et sellest ei ole midagi, kui sul tuleb tagasilööke. Et see on väga normaalne." Paul arvab, et kui kogu aeg mõelda, et tagasilöögid on andestatavad, siis on sõltuvusest lahti saamine väga keeruline.

Ühel hetkel tegi Paul otsuse, et tagasilööke ei anna ta endale kunagi enam andeks. "See viis mind otsuseni. Ma suudan nii mõelda ja praegu tunnen, et olen vaba." 

Selleks otsuse vastuvõtmiseks pidi kitarrist leidma kellegi usaldusväärse, kes annaks talle piisavalt motivatsiooni. "See oli üks peretuttav, kes ise on olnud selle probleemiga minevikus väga suures jamas. Ta jagas oma kindlat veendumust, et ainuke viis kasiinosõltuvusest pääsemiseks on teha kindel otsus seda enam mitte teha." 

Paul on selles osas võtnud vastu kindla otsuse ka siis, kui elus oleks raskemad perioodid. Kasiinokeeld mehe sõnul sõltlast ei aita, kuna siis leiab selline inimene lahenduse lähiriikidest. "Lätis ei ole sellist asja olemas nagu kasiinokeeld."

Paul arvab, et kui see periood oleks tema elust jäänud eemale, oleks selle raha eest saanud osta mitu korterit.

"Tahan võtta selle negatiivse osa enda minevikust ja keerata selle positiivseks." Olen kaotanud väga suure osa iseendast ja iseenda tagasisaamine on väga raske." Kaotusi on 25aastasel muusikul olnud lisaks maateriaalsele poolele ka katkiläinud suhted. "Saan nendest inimestest väga aru. See, milline ma siis olin - ma ei pea võibolla nädalatki vastu."

Täispikka saadet saad järelvaadata SIIN