Margit ja Harry KõrvitsFoto: Erlend Štaub
Raamat
21. jaanuar 2019, 10:28

Margit Kõrvitsa raamat „Minu Saaremaa“ jääb ilmumata. Kirjastaja Epp Petrone: Margit tundis, et kirjutamine pole päris tema ala (6)

„Mina tean, et Margit loobus, sest tundis, et kirjutamine pole siiski päris tema ala. Võimalik, et seal on ka seda nn mis-küla-arvab-kartust sees,” räägib Petrone Print kirjastaja Epp Petrone, miks Margit Kõrvits otsustas loobuda raamatu „Minu Saaremaa” kirjutamisest.

Eelmisel aastal postitas Petrone Print Twitterisse postituse sisuga „Kuidas Suvikõrvits otsustas talvituma jääda ja kuidas on peagi tulekul raamat „Minu Saaremaa”.” Info oli üleval ka Petrone Prindi kodulehel, kuid nüüdseks on see sealt eemaldatud. 

Epp Petrone kinnitab, et hetkel on raamatu ilmumine pausile pandud. „Otsime uut kirjutajat ja kindlasti ei loobu me täielikult, meil on plaanis lähiaastatega teha oma „Minu”-sarjas ära kõik olulisemad Eesti kohad, ka sel aastal on neid ilmumas,” sõnab ta.

„Meil jääbki sarjas palju raamatuid pooleli, sest suure osa kirjutajate jaoks on see ju elu esimene raamat ja ikka esineb seda põhjendust, et kirjutamine on raskem kui arvati. Õnneks on ka vastupidist, mõnele tundub kergem kui kartis,” räägib kirjastaja, et oskas sellist tagasilööki oodata. Üheks põhjuseks, miks Kõrvitsa sulest „Minu Saaremaa” ilmumata jääb, võib aga olla ka kohalike inimeste reaktsioon. „Raskem on kirjutada raamatut meie sarja võtmes nii, et tead, et iga raamatus mainitud inimene on ise ka potentsiaalne lugeja,” lausub Epp.

„Otsime uut julget ja suleosavat inimest, kes on kas Saaremaal kasvanud-elanud või Saaremaale sisse kolinud,” julgustab Petrone uusi huvilisi kirjastuse poole pöörduma.

Margit Kõrvits sõnab, et tegelik põhjus on hoopis milleski muus. „Olen tööga niivõrd hõivatud, et kahjuks ei näe lähitulevikus raamatu kirjutamiseks aega.”

Möödunud augustis rääkis „Minu Muhumaa” autor Katrin Pauts, et sai pärast raamatu avaldamist pahameeletormi osaliseks. Pauts kirjutas oma raamatus muu hulgas ka põhikoolist, mis aga Muhumaa vanema põlvkonna naistele ei meeldinud. „Neile ei meeldinud, et ma nõukaaja koolist negatiivselt kirjutasin ja üldse minevikku puudutasin,” kommenteeris ta.

Kirjaniku sõnul sadasid talle needsamad õpetajad kaela ka Muhu kohvikutepäeva üritusel ning kukkusid sõimlema ja kriiskama. Üks neist käis ka mitu korda kirjaniku kodus. „Tuli siia kuulujutte edasi kandma, mida Muhus minu kohta räägitavat,” sõnas Pauts.