TERVISLIK JA TRENDIKAS: Kogu maailm tunneb üha enam huvi fermenteeritud toitude vastu. Foto: Pixabay
Inimesed
19. jaanuar 2019, 00:01

Hapukapsas: maitsev võimalus kevadväsimust ennetada (2)

„Hapukapsast loetakse heaks C-vitamiini, samuti K-vitamiini ja piimhappebakterite allikaks. Aga kuna C-vitamiin on vesilahustuv, oleks mõistlik ära tarvitada ka kapsavedelik,“ ütleb toitumisnõustaja Kristin Salupuu.

C-vitamiinist polnud miskit kuulnud Hiina müüri ehitajad, kes hakkasid enam kui paar tuhat aastat tagasi oma ninaesise rikastamiseks kapsast üle kallama hapu veiniga. Ega ka need meremehed, kes sõid hapukapsast pikkadel merereisidel skorbuudi ennetamiseks. Tänapäeval kulub hapukapsas ära pigem kevadväsimuse ennetamiseks.  

„Hapukapsast loetakse heaks C-vitamiini, samuti K-vitamiini ja piimhappebakterite allikaks,“ ütleb toitumisnõustaja Kristin Salupuu. Samas sõltub toitainete sisaldus nii erinevates hapukapsastes kui ka teisteski viljades tooraine kasvu- ja töötlemistingimustest jms. „Eesti riiklikus toidu koostise andmebaasis on hapukapsa C-vitamiini sisaldus 15mg/100g, aga Saksamaa andmebaasis 20mg/100g,“ tõdeb ta.  

Kuna C-vitamiin laguneb kergesti temperatuuri, valguse ja hapniku toimel, ei pruugi eksootilistes viljades nii palju C-vitamiini olla, kui eri allikad lubavad. „Eriti neis, mis on korjatud enne valmimist ja mille säilitustingimused pole olnud parimad.“ Sestap tuleks ka hapukapsast säilitada jahedas ning valguse ja hapniku eest kaitstuna. Ka serveerides ei tasuks suurt kausitäit lauale seisma panna, vaid tõsta välja ainult nii palju, kui ära süüakse.

„C-vitamiin on vesilahustuv, millest osa on kapsavedelikus, ja seega oleks mõistlik tarvitada ära mõlemad. Samas ei tasu ka ainult kapsamahla juua, sest kapsas sisaldab ka kiudaineid,“ ütleb toitumisnõustaja. 

Eestlane on põlvest põlve keetnud hapukapsasuppi, aga kas see pärast pikka keetmist ka kevadväsimuse vastu aitab, pole teada. „C-vitamiini sisaldus kuumtöötlusega kindlasti väheneb, aga kuna me ei tea, kui palju oli C-vitamiini toores kapsas, siis on keeruline ka öelda, kui palju seda järgi jääb,“ tõdeb ta, et tõenäoliselt on pärast kuuetunnist keetmist C-vitamiini vähem kui pärast kolmetunnist. Ühtegi asja ei peaks sööma ainult ühe vitamiini pärast, ja kellele kuus tundi keedetud supp rohkem meeldib, saab alati süüa muud värsket. 

Kui võrrelda pastöriseeritud hapupiimatooteid ja toorest hapukapsast, mis sisaldab samuti erinevaid piimhappebaktereid, siis hapukapsa kasulik mõju organsimile on suurem. Seda seepärast, et hapukapsas sisaldab ka kiudaineid (prebiootikume), mis on olulised probiootikumide kasvuks. 

Toitumisnõustaja toorsalat

Toorsalat hapukapsaga Foto: Tiina Kõrtsini

Vaja läheb: 10 kirsstomatit, 1/3 pikast kurgist, 1 kollane paprika, 100–150 g keedetud riivitud peeti, 75 g hapukapsast, ohtralt peterselli ja tilli. Kastmeks oliiviõli ja laimimahla ning soovi korral natuke röstitud kõrvitsa- ja päevalilleseemneid. 

Valmistamine: Poolita kirsstomatid, tõmba kurgist spagetid või tagiatelle'd ning sega kõik komponendid õli-laimi kastmega.   

Nipp! Kuna hapukapsas sisaldab võrdlemisi palju soola, siis väga palju ei tasuks seda korraga süüa.

Allikas: Kristin Salupuu

Tatravorm hapukapsaga Foto: Jaan Heinmaa

Tatravorm hapukapsaga  

(neljale) 

Valmistusaeg: 40–60 minutit

Vaja läheb: 4 dl tatart, 5 dl vett, 2 sibulat, 2 porgandit, 1 sl õli, 800 g hautatud hapukapsast, 1,5 dl köögivilja- või kanapuljongit, soovi korral ka suitsusinki vms.   

Valmistamine: Pane tatar soolaka veega keema ja keeda 8–10 minutit, kuni vesi on imendunud. Haki sibulad ja porgandid ning hauta 7–8 minutiga peaaegu pehmeks. Sega tatar, kapsas, sibul ja porgand (soovi korral lisa ka singi- või lihakuubikud), maitsesta soola ja pipraga. Tõsta segu võiga määritud vormi, kalla peale puljong ja lisa õhukesed võiviilud. Küpseta 180kraadises ahjus 20–25 minutit.

Nipp! Kasutades ühe suure vormi asemel nelja portsjonivormi, lühendad küpsetamisaega 5 minutit.

Allikas: Pille Enden, Toidutare 

Hapukapsa-peekonipirukas Foto: Jaan Heinmaa

Hapukapsa-peekonipirukas

(kaheksale)

Valmistusaeg: üle 60 minuti

Vaja läheb: 125 g kodujuustu, 150 g võid, 3,5 dl täisteranisujahu, 0,5 tl soola.    

Täidis: 100 g toorsuitsupeekoni kuubikuid, 1 suur sibul, 1 tl köömneid, 400 g hapukapsast, 2 sl võid, suhkrut, 2 dl hapukoort, 2 suurt muna, 100 g kõva riivitud juustu.

Valmistamine: Näpi või, jahu ja sool puruks, lisa kodujuust ning sega ühtlaseks tainaks. Vormi palliks, keera toidukilesse ja pane vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Hauta kapsas võis pehmeks ( 20–25 min), maitsesta natukese suhkruga. 

Suru tainas 24 cm pirukavormi põhja ja äärtele.Pruunista peekonikuubikud ja hakitud sibul pannil. Pane peekon, sibul ja köömned põhjale, tõsta peale hautatud hapukapsas. 

Sega hapukoor, munad ja riivjuust, vala põhjale. Küpseta 175kraadises ahjus 45 minutit.

Allikas:  Pille Enden, Toidutare