Tõnu KaljusteFoto: Tiit Tamme
Inimesed
17. jaanuar 2019, 20:41

Tähtsa auhinna saanud Tõnu Kaljuste: „Mind üllatas meeldivalt otsustajate poolt lisatud lause, mis põhjendas nende valikut!”

„Ootamise oskus on meis kõigis. Paraku nominatsiooni muundumine auhinnaks tundus seekord ebatõenäoline,” tunnistab hinnatud dirigent Tõnu Kaljuste, kes võitis rahvusvaheliste klassikalise muusika auhinna kaasaegse muusika salvestiste kategoorias. Võidu tõi Kaljustele Arvo Pärdi 1.-4. sümfoonia plaadistus koos Wroclawi filharmooniaorkestriga.

„Nomineeritud olid minu juhatatud album Wroclawi orkestriga ja John Adamsi juhatatud autoriplaat Berliini Filharmoonikutega. Kui muusikaajakirjanikule panna ette need kaks plaati ning paluda valida parem, siis valib 99% ajakirjanikest teise, ilma, et üldse kuulama hakkaks,” sõnas Kaljuste.

„Mind üllatas meeldivalt otsustajate poolt lisatud lause, mis põhjendas nende valikut: “….ülev ja eristuv tõlgendus neljast sümfooniast ei kujuta endast mitte ainult teekonda läbi erinevate kompositsioonistiilide, nagu neoklassikaline, seriaalne, Gregoriuse koraalist või kirikuslaavi muusikast mõjutatud ning traditsiooniline, vaid ka sügavat arusaamist helilooja vaimsest otsingust”. Seda võin küll öelda, et tänapäeval üllatab see, kui inimesed mitte ainult kuulasid, vaid kuulasid suisa suure tähelepanuga meie CD albumit,” tunnistab Kaljuste, et see teda puudutas.

Küsimusele, kui suur tunnustus selline auhind ühe muusiku jaoks üldse, tõdes Kaljuste, et tal on siiralt hea meel selle üle. Kaljuste sõnul langetas otsuse 17 liikmeline žürii, millest 14 oli muusikajakirjade peatoimetajad üle kogu Euroopa, lisaks Venemaalt ja Türgist.

„Nad hindasid plaadistusi eelmisest aastast. Minu juhatatud albumil olid kõik Arvo Pärdi sümfooniad mis on komponeeritud erinevatel loomeperioodidel. Plaadistades vaatlesin kogu materjali kui üht tervikut, mille analoog kirjanduses oleks ehk nn kunstniku elulugu. Kui dirigeeriksin neid sümfooniaid eraldi, siis tõlgendaksin neid teistmoodi. Albumil kuulete 80 minutit muusikat, mis on tempode ja karakteritega mõeldud tervikuks, mida võiks nimetada ka "Arvo Pärdi elusümfooniaks". Mul on siiralt hea meel, et seda märgati, kuulati ja tunnustati,” ei varja oma head meelt.

„Meie elus on küllaltki tavaline, et pärast ühiselt kogetud kontserti või salvestust ei teki mõttevahetust. Niisugune tunnustus on suurepärane tagasiside ja see teeb tänulikuks. Olen õnnelik, et saime tehtud järjekordse Arvo Pärdi CD plaadifirmas ECM ja et olid olemas head poola kolleegid Wroclawis, kes aitasid idee ellu viia.”

„Tuleb suur tähistamine, 10. mail Luzernis, Šveitsis, peale auhinna kätte saamist,” kinnitab dirigent.

ICMA auhinna tseremoonia on igal aastal erinevas riigis. Selleaastase sündmuse võõrustaja on Luzerni sümfooniaorkester.