Foto: PA Images / Scanpix
Maailm
17. jaanuar 2019, 21:05

PUUDUTAB KA EESTIT: Facebook kustutas 364 Vene trollide libakontot ja -lehte (2)

Sotsiaalvõrgustik Facebook teatas, et kustutas kokku 364 Vene trollide lehekülge ja libakontot. Facebooki kinnitusel on libakontode taga kindlameelsed ja hästitasustatud isikud, kellel eesmärk mitmes riigis segadust külvata, sealhulgas Eestis.

Facebooki kinnitusel on valekontode tegevus hästikoordineeritud. Isikud, kes antud lehti üleval peavad, ei ole tegelikult need, kellena nad esinevad. Uuriti ka Instagrami, kuid seal trollide tegevust ei tuvastatud.

Facebookis said bloki 289 lehte (Page) ja 75 kasutajakontot.

Facebooki andmeil tegutsesid kontode-lehtede haldajad Eestis, Lätis, Leedus, Rumeenias, Armeenias, Aserbaidžaanis, Gruusias, Tadžikistanis, Usbekistanis, Kasahstanis, Moldovas, Venemaal ja Kõrgõzstanis. Kõiki blokeeritud kasutajakontosid ja lehti hallati Venemaalt. Veelgi enam - uurimine selgitas välja, et kahtlase tegevuse taga olid töötajad Venemaa uudisteagentuurist Sputnik.

Nii kontode omanikud kui libalehtede haldajad esitlesid endid erinevate tiitlitega. Mõned lehed väitsid end olevat uudistekanalid, mõned aga olid seotud igasuguste huvide ja hobidega: sport, reisimine, ilmateade, majandus või poliitikud. Paljud postitused antud lehtedel või antud isikute kontodel olid näiteks NATO-vastased või pooldasid erinevaid protestiliikumisi. Mõned lehed korraldasid ka üritusi (Events), kus märkis end osalejaks kokku umbes 1200 kasutajat, ent kas antud üritused ka reaalselt toimusid, ei ole selge.