Sade 1984. aastal.Foto: VIDA PRESS
Inimesed
17. jaanuar 2019, 16:43

SADE 60: kuidas Nigeeria päritolu modellist sai maailma edukamaid lauljaid

Kolmapäeval tähistas 60 aasta juubelit Helen Folasade Adu, keda maailm tunneb lihtsalt Sadena. Muusikakarjääris suuri pause sisse teinud hurmav daam on lauljana ja loojana endiselt tegus... ning täpselt sama kaunis kui 1984. aastal areenile tõustes. 
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sade Adu (@sadeadu_) on

Sade sündis 16. jaanuaril 1959 Ibadanis Nigeerias. Tema isa Adebisi oli professor ja brititarist ema Anne Hayes meditsiiniõde. Esimesed eluaastad veetis tulevane superstaar Nigeerias, ent kui ta oli neljane, läksid vanemad lahku. Tüdruk ja tema vend Banji kolisid koos emaga Inglismaale Essexisse. 

Pärast keskkooli lõppu siirdus Sade Londoni mainekasse Saint Martini kunstikooli moedisaini õppima. Vabal ajal tegeles neiu modellindusega. Muusikukarjäär sai alguse ansamblist Pride, mille taustalauljana Sade tegutses. Neiul tekkis ansambli kitarristi Stuart Matthewmaniga loominguline klapp, nad hakkasid laule kirjutama ja kontsertidel koos esinema. Nende pala „Smooth Operator“ plaadifirma Epic Records tähelepanu. Sellest sai Sade esimene hitt.

Debüütplaadile „Diamond Life“ (1984) järgnesid „Promise“ (1985) ja „Stronger Than Pride“ (1988), kõik tulvil hitte. 

Seoses tütar Mickailia sünniga aastal 1996 võttis Sade oma edukas karjääris aja maha, kuid ta on pausidega aastakümneid areenil püsinud. 2010. aastal rõõmustas staar fänne albumiga. „Soldier of Love", mullu kirjutas ta laulu „Flower of the Universe“ Disney stuudio filmile „Ajalõhe“ ning ka ühe pala Steve McQueeni filmile „Lesed“.

Muuseas, lauljatar on mänginud ka David Bowie nimiloost tuntud muusikafilmis „Absolute Beginners“. 2002. aastal määras Elizabeth II Sadele Briti Impeeriumi ordu ohvitseri medali, 2017 tõstis monarh lauljanna ordu komandöri staatusesse.

Kolm aastat tagasi teatas Mickailia, kelle isa on Jamaica produtsent Bob Morgan, et on transsooline ning palub end kutsuda Izaakiks. Noormees on andekas kunstnik, kes armastab oma joonistusi Tumblris avaldada. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Izaak Theo (@long_____________boy) on