Heino Tartes saab omanimelise trammiFoto: Tallinna Linnatranspordi AS
Inimesed
17. jaanuar 2019, 09:16

Eesti lõõtspillimaestro Heino Tartes saab omanimelise trammi (2)

Tallinna Linnatranspordi AS jätkab muusikatrammide projekti ja saadab 17. jaanuaril kell 13.00, Vana-Lõuna 41 asuvast depoost liinile tuntud rahvamuusiku ja pillimeistri Heino Tartese auks nimetatud trammi.

Tallinna Linnatranspordi juhatuse esimehe Deniss Boroditši sõnul on trammile lõõtsamaestro nime andmine ajendatud soovist tunnustada rahvuslikke traditsioone ja nende kandjaid. „Trammide nimetamist muusikute järgi alustasime selleks, et lisada sõitjate poolt soositud transpordivahenditele rohkem personaalsust ja omapära. Tunnustatud lõõtsamees Heino Tartes sobib hästi jätkama eelnenud muusikatrammide nimistut. Need, kes Rahvalõõtsa saate kaudu lõõtsamuusikaga kursis, leiavad trammis võimaluse mõnusaks taaskohtumiseks lemmikust pillimehega,“ lisas Boroditš.

Tallinna Linnatranspordi ASile on nimeliste trammide liinile saatmine pikem traditsioon. Lisaks Neeme Järvi, Anne Veski ja ansambel Smilersi nime kandvatele muusikatrammidele, sõidab Tallinnas kuus retrotrammi, mis on nimetatud Eestile oluliste riigimeeste ja sõjaväelaste järgi. 20 kaasaegset CAF trammi on saanud endale populaarsed naisenimed, vahendab Tallinna Linnatranspordi AS-i kommunikatsioonijuht Kaarel Kutti saadetud pressiteates.

Tallinna Linnatranspordi AS otsustas anda muusikute nimed kaheteistkümnele KT-6 trammile, mille kaasajastamisse investeeriti 2016.-2018. aastal 10,8 miljonit eurot.

Heino Tartest tuntakse kui Eesti lõõtspillimaestrot ja pillimeistrit. Tema Teppo tüüpi lõõtspillil ehk eesti lõõtsal mängitud muusika on kõlanud laulupidudel ja simmanitel, maakondade ja linnade päevadel, laatadel ja kirmaskitel. Just tänu Heino Tartese kui pillimehe, õpetaja ja pillimeistri tööle on läbi ajaloo populaarne instrument viimastel aastatel taas kiirelt tuntust kogunud ning elurõõmus lõõtspillimuusika vallutanud terve Eesti.

Ansamblit Heino Tartes ja sõbrad tunneb iga rahvuskultuuri kalliks pidav eestlane. Ükskõik millisesse Eesti paika satute, ikka võib sealt leida mõne Tartese õpilase. Tänaseks on meistri käe all valminud enam kui 100 rahvalikku Teppo lõõtspilli.

Lõõtspillimuusikas väljendub eestlase sügavaim olemus, mis, oh üllatust, polegi põhjamaiselt külm ja kaalutlev, vaid mänguline ja südikalt rõõmutsev, sest kuidas muidu elada üle pime talveaeg ning jõuda suvistepüha külasimmani ülekeeva elujaatuseni.

Nagu muugi Eesti, pole ka pealinn jäänud lõõtsalembusest puutumata. Tallinna Televisioon koos Põlva kui lõõtsapealinnaga korraldab Rahvalõõtsa nime kandvat üritust, millele elatakse kaasa tuhandetes kodudes. Nii on igati loomulik, et Tallinna tänavatel sõidab Heino Tartese, tõelise lõõtsavõluri nime kandev tramm.