Foto: Tiit Haljand
Mitmesugust
16. jaanuar 2019, 20:16

Heini Vaikmaa: on rõõm tõdeda, et raadiod mängivad meie laule endiselt innukalt (2)

24. jaanuaril Saku Suurhallis toimuval Eesti Muusikaauhinnad 2019 suurejoonelisel galal pälvib tänavu Panus Eesti Muusikasse auhinna ansambel Mahavok. Kollektiiv astub galal üles ka suurejoonelise erishowga, mis viib publiku ajarännakule läbi Mahavoki ajaloo ning toob fookusesse ka bändi tänapäevase loomingu.

Helilooja ja muusiku Heini Vaikmaa sõnul on tunnustus neile suur ja samas ka väga meeldiv üllatus. “Eks me ole kõik need aastad ajanud vaikselt, kuid järjekindlalt oma rada, seda nii instrumentaalmuusika kui ka lauludega,” kommenteeris Vaikmaa. “On rõõm tõdeda, et kuigi Mahavoki asutamisest saab tänavu juba 37 aastat, mängivad raadiojaamad meie laule ja muusikapalu endiselt üsna innukalt. Ju siis on meie looming kuulajatele meelt mööda - nii vanad hitid kui ka uued lood.”

Tunnustuse kohta lisab Vaikmaa, et iga inimene, eriti aga loomeinimene, vajab aeg ajalt tunnustust, sest see annab märku, et sinu püüdlusi ja jõupingutusi on märgatud ja hinnatud. “Mõni võib muidugi arvata, et kui sa oled saanud „elutöö preemia“, siis võid edaspidi jalad seinale visata. Õnneks Mahavoki puhul seda karta pole, sest mulle endale annab see tunnustus vaid jõudu ja indu juurde!”

Eesti Muusikaauhinna galal astub Mahavok üles erikavaga. “Sellistel pidulikel hetkedel oodatakse sult tavaliselt lühikest kokkuvõtet senisest loometeest. Nii et eks me paneme ritta need laulud ja instrumentaalpalad, mis on meile eri aegadel tuntust toonud,” kommenteerib Vaikmaa. “Mahavoki kaubamärgiks on ju ikka olnud kauni harmooniaga meloodiline muusika, mida ilmestavad korralik valgus ja visuaalid. Loodetavasti suudame me täita meile eraldatud minutid võimalikult kompaktse ja kvaliteetse etteastega, mis publikule korda läheb.”

Eriauhind Panus Eesti Muusikasse ei tähenda sugugi, et bändi või artisti karjäär hakkab läbi saama. Samal arvamusel on ka Vaikmaa. “Ma olen täiesti kindel, et Mahavok ei ole veel oma viimast sõna öelnud. Mul on juba peaaegu et päris valmis vähemalt kahe albumi jagu uusi laule ja instrumentaale. Nii et käesoleval aastal tuleb kindlasti uus album, aga võib-olla, et isegi rohkem. Ja loodetavasti saab meid kuulata ka erinevatel laividel ja festivalidel.”

Mahavok alustas selle nime all tegevust 1982. aastal. Bändi viimane album, “Galaktikad”, ilmus 2010. aastal ja oli nomineeritud Eesti Muusikaauhindadel Aasta Jazzalbumi kategoorias.

Panus Eesti Muusikasse on auhind, mille saaja otsustavad Eesti Fonogrammitootjate Ühingu liikmed. Auhind antakse märkimisväärse panuse eest Eesti muusika arendamisse ja edendamisse.

Panus Eesti Muusikasse auhinda on välja antud alates 1999. aastast ning siiani on selle saanud Uno Loop, Valter Ojakäär, Vello Orumets, Rein Rannap, Gunnar Graps, Tõnis Mägi, Marju Kuut, Olav Ehala, Ivo Linna, Riho Sibul, Erkki-Sven Tüür, Singer Vinger, Kukerpillid, Anne Erm, Anne Veski, Jaak Joala, Justament, Villu Tamme ja 2 Quick Start.