Foto: Tiina Kõrtsini
Kommentaar
16. jaanuar 2019, 18:01

Imre Sooääre avalik kiri Rõivasele | Reformierakonnas annavad tooni katteta populistlikud lubadused ja flirt EKRE-ga (12)

Olen sinust, Taavi, alati lugu pidanud, aga seekord olen küll tõsiselt üllatunud, et oled lasknud oma erakonnakaaslastest spinndoktoritel ennast ära lollitada. Sinu nutikuse juures poleks seda oodanud.

Kirjutad Õhtulehes, et Andrei Korobeinikut ja mind oleks justkui kuskile kõrge kohaga meelitatud ja silmamoondustrikiga ära petetud. Pean sulle pettumuse valmistama, Taavi, sa eksid.

Me ei ole mingi kübaratriki ohvriks langenud. Olgu siis veelkord käsi südamel üle kinnitatud, et Keskerakond pole meile Andreiga mitte kunagi pakkunud kõrget kohta oma üldnimekirjas, mis kindlustaks riigikogus koha. Erinevalt sinust, kes te Siimuga loovutasite kaks kohta Reformierakonna nimekirja tipus, et uued tulijad raudkindlalt sisse saaks.

Iseenesest üllas tegu teist, aga kuuldavasti tekitas see paksu pahandust teiste Reformierakonna liikmete seas ja nii mõnigi rääkis sellest kibestunult ka sotsiaalmeedias. Milleks siis sisevalimised, kui keegi lihtsalt jõuga teie nimekirja etteotsa tõstetakse ilma, et ülejäänud liikmetel oleks midagi võimalik öelda. Kristina (Šmigun-Vähi – toim) ja Andres (Sutt – toim) on kahtlemata mõlemad vahvad, edu neile, aga Keskerakond meile selliseid “saladiile” pole pakkunud.

Minevikku kinni jäänud oravad

Kandideerime mõlemad parteitutena Keskerakonna nimekirjas seetõttu, et usume Jüri Ratasesse kui väärikasse ja võimekasse liidrisse, kes suudab meeskonda koos hoida. Koostöös temaga saame realiseerida ka oma ideid, et ühiskonnas olulisi muutusi esile kutsuda.

Oleme Keskerakonna valimisprogrammi loomisesse tõsiselt panustanud, üsna mitmekümne programmipunkti osas. Nii põhjalikku, mitmekülgset ja Eestit edasi viivat valimisplatvormi pole minu mäletamist mööda Keskerakonnal mitte kunagi minevikus olnud. Seal on palju uusi ja värskeid ideid, aga ka Reformierakonna poolt kalevi alla pandud teemasid.

Ühiskond muutub iga päevaga nii kiiresti, et vanade stampide juurde ja minevikku tagasipöördumine meid paraku edasi ei vii. Ka Reformierakonnal on aeg seda tunnistada. 

Viimane pole minu hinnang. Loen Postimehest, et kuigi Reformierakonna loosung on «Parem tulevik», siis millegipärast pöördus Kallas oma kõnes vahetpidamata mineviku juurde tagasi. Ka reklaamiklipid meenutavad kümne aasta tagust aega.

Meie eesmärk Andreiga polnud kergesti riigikogusse saada, vaid võimalikult palju oma ideedest ja Eestit edasi viivatest algatustest ka reaalselt ellu kutsuda. Ja mis peamine – seista liberaalsete väärtuste eest, millesse me usume.

Üllatust ega pettumust ei valmistanud ka kohad nimekirjas. Need on umbes samad, nagu need olid Reformierakonnas, kui oravad veel liberaalid olid. Paraku pole liberaalsusest suurt midagi järgi jäänud, kui tsiteerida klassikut, Reformierakonna asutajat Igor Gräzinit. Küllap tal on õigus. Üha rohkem annavad tooni katteta populistlikud lubadused ja flirt EKRE-ga. Kaja Kallas püüdis küll uue aasta esimese pressiteatega kurssi muuta, aga siiani ei paista, et ta hääl oleks sisemises otsustusprotsessis peale jäänud, kui kasvõi ränderaamistiku arutelu näiteks tuua.

Ettevõtjatena pole me Andreiga väljakutseid kunagi kartnud ning meie käekäik ei sõltu ühegi erakonna pakutavast, ainult iseendast. Täpselt nii on see alati olnud. Ma isegi ei mäleta, mis on olnud mu koht üldnimekirjas eelmistel valimistel. See pole minu jaoks teema. Olen riigikogusse valituks osutunud ainult ringkonnamandaadiga, põhi- või asendusliikmena, edestades iga kord erakonna poolt minu ette paigutatud kandidaate. Viimati sain kuuendalt kohalt Tallinna Kesklinnas, Lasnamäel ja Pirital üle 2100 hääle. Olen selle eest siiralt tänulik oma valijatele ja luban sirge seljaga ka seekordsetel valimistel nende eest seista. Ma pole tuulelipp ega kavatse oma põhimõtteid muuta. Seisan samade väärtuste eest, mille eest ma alati olen seisnud, aga nõustun, et riik võiks oma inimeste osas senisest hoolivam olla. See on ka inimeste ootus.

Kriminaalid erakonnas

Selmet Keskerakonna nimekirjade süvaanalüüsi teha, oleksite võinud panustada meie progammi lugemisse ja oma erakonna maine parandamisse. 11. jaanuaril kuulutas Postimees, et nii Reformierakonna, EKRE, Keskerakonna kui Sotsiaaldemokraatide ridadesse on imbunud kriminaalkurjategijaid. Keskerakond viskas enda liikmeskonnast kriminaalid viivitamatult välja. EKRE ei ole kuuldavasti veel lillegi liigutanud, see ei üllata. Küll aga pani imestama, et Reformierakond kriminaale laupäevasel üldkogul välja ei visanud. Näiteks üks 2016. aastal suures koguses ecstasy’ga äritsemise eest karistatu on Äriregistri andmetel veel tänagi Reformierakonna liige. Ju see polnud siis Reformierakonnale oluline, et nende ridades on kriminaale.

Aga sulle, hea Taavi, soovin valimistel ainult edu. Ei saa sul ka seal kaugel kerge olema, kuhu sind “asumisele saadeti”. Rohkem positiivsust, häid ideid ja vähem häma teiste suunas. Kõigil meil tuleb tööd teha, et valija usaldus võita.