Saoirse Ronan filmis. Foto: Outnow.ch
Film
16. jaanuar 2019, 16:30

„Mary, šotlaste kuninganna“ lavastaja kaitseb menstruaalvere näitamist (1)

Värskes ajaloolises linateoses „Mary, šotlaste kuninganna“ on Hollywoodi filmide kohta harukordne stseen, kus näidatakse menstruatsiooniverd. Lavastaja Josie Rourke on pidanud oma otsust kaitsma.

Kõnealuses stseenis näidatakse Maryt (Saoirse Ronan) varsti pärast abiellumist Henry Darnleyga end pesemas. Näha on verd.

Filmi režissöör, nimeka Londoni teatri Donmar Warehouse endine kunstiline juht Josie Rourke rääkis Press Associationile, et Ameerikas päriti temalt: kui raske oli neid kaadreid filmida? „Aga see oli ilmselt meie kõige otsekohesem stseen, sest meid oli seal kuus naist ja me kõik teame, mis juhtub ja mida teha.“

Rourke'i arvates võiks menstruatsioon juba normaalseks teemaks muutuda. „Seda juhtub elu jooksul ju laias laastus pooltega meist. See, et me seda varem pole näidanud, on arvatavasti ennekõike veidi pettumust valmistav.“

Lavastaja seletab, et renessansiaegses õukonnas hoiti Mary kehal valvsalt silma peal. Tema ülesanne oli ilmale tuua troonipärija. Rourke lisas, et tema film näitab, kuidas võimul olevate naiste kohtlemine pole tänapäevalgi eriti muutunud.