Tuuli RoosmaFoto: TEET MALSROOS
Eesti uudised
16. jaanuar 2019, 12:26

Eesti Meedia võtab Roosma ja Margna patendi alla (17)

Eesti Meedia esitas teisipäeval taotluse, et patenteerida mitusada Kanal 2 ekraanil jooksnud saadet, nende hulgas mitu üldtuntud lemmikut.

Menetlusse on läinud näiteks Tuuli Roosma saated „Meie suvi iraanlastega” ja „Meie aasta”, samuti Teet Margna ja Kristjan Jõekalda juhitud „Kaks kanget”.

Tuuli Roosma ütleb, et tema kui autoriga on kõik läbi räägitud. „Ühest küljest on ju normaalne, et telekanal omab kontrolli saadete üles, mis neil eetris on,” lausub Roosma. „Aga samas on ju ilmselge, et ilma minuta neil neid asju teha nagunii ei õnnestu.” Eesti Meedia olevat Roosmale ka kinnitanud, et kui ta vähegi soovib õiguseid endale saada, siis polevat sellega probleemi.

Eesti Meedia juhatuse esimehe Andres Kulli sõnul on patenteerimise taga soov ennetada olukordi, nagu juhtus TV3 eetris olnud Katrin Lusti saatega „Kuuuurija”. Parasjagu käib kohtuvaidlus, kus vandeadvokaat Maksim Greinoman soovib endale õigusi saate nimele.

„Tahame vältida igasugust pahatahtlikkust,” sõnab Kull. Ta lausub, et mujal maailmas on meediaettevõtetel tavaks väga hoolsalt oma kaubamärke jälgida.

Kull ütleb, et tema teada on Kanal 2 peaprodutsent kõik tingimused tegijatega selgeks rääkinud – nende hulgas ka Teet Margna ja Kristjan Jõekaldaga. Kummagagi neist teletähtedest, kelle tulevikuplaanid on seotud TV3ga, ei õnnestunud Õhtulehel ühendust saada. 

„Praegu on selline olukord, kus mõne saatega on olukorda reguleeriv leping, mõnega mitte,” lausub juhatuse esimees. „Igal juhul pole me vaidluskohtade puhul kellegagi läbirääkimistest keeldunud.”